Байдън предвижда първо голямо увеличение на данъците в САЩ от 1993 г.

Целта е намаляване на неравенствата в самата данъчна система

10:01 | 15 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Джо Байдън, президент на САЩ. Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg
Джо Байдън, президент на САЩ. Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън планира първото голямо федерално увеличение на данъците от 1993 г. насам, за да помогне за плащането на дългосрочната икономическа програма, създадена като продължение на неговия законопроект за облекчаване на въздействието от пандемията, заявиха източници на Bloomberg.

За разлика от стимулите в размер на 1,9 трилиона долара, следващата инициатива, която се очаква да бъде още по-голяма, няма да разчита само на държавния дълг като източник на финансиране.

За администрацията на Байдън планираните промени са възможност не само за финансиране на ключови инициативи като инфраструктура, климат и разширена помощ за по-бедните американци, но и за справяне с това, което демократите твърдят, че са неравенства в самата данъчна система. Планът ще тества както способността на Байдън да привлече републиканците, така и способността на демократите да останат единни.

Федералните приходи

Федералните приходи на САЩ са се понижили по-ниското си ниво от 90-те години насам. Графика: Bloomberg

Въпреки че Белият дом отхвърля категоричен данък върху богатството, както предлага прогресивният сенатор от Демократическата партия Елизабет Уорън, сегашното мислене на администрацията наистина е насочено към богатите.

Очаква се Белият дом да предложи набор от увеличения на данъците, като най-вече отразява предложенията за кампанията на Байдън за 2020 г.

Повишаването на данъците вероятно ще включва отмяна на части от данъчния закон на президента Доналд Тръмп от 2017 г., които са в полза на корпорации и богати лица, както и извършване на други промени, за да се направи данъчния кодекс по-прогресивен, казаха запознати лица.

Едни от предложенията са за повишаване на корпоративната данъчна ставка на 28% от 21%; повишаване на данъчната ставка върху доходите на лица, които печелят над 400 000 долара; разширяване обхвата на данъка върху наследството; по-висока ставка на данъка върху капиталовата печалба за лица, които печелят поне 1 милион долара годишно.

Цялостната програма тепърва ще бъде представена, като анализаторите прогнозират, че данъчните увеличения ще донесат на хазната между 2 и 4 трилиона долара. Все още няма определена дата за обявяването му, въпреки че Белият дом заяви, че планът ще последва подписването на законопроекта за стимули срещу Covid-19.

„Ще имаме голяма активна дискусия за целесъобразността на голямото увеличение на данъците“, каза миналия месец лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл.

И все пак може да има някои данъчни инициативи, за които републиканците биха могли да отстъпят. Едната е преминаването от данък върху бензина към такса за изминати километри, за да се подпомогне финансирането на магистрални проекти.

Служителите на Белия дом, включително заместник-директорът на Националния икономически съвет Дейвид Камин, който написа доклад за 2019 г. „Данъчно облагане на богатите“, са в процес на доработване на данъчните планове на Байдън.

Що се отнася до времето, ако бъдат приети, данъчните мерки вероятно ще влязат в сила през 2022 г. - въпреки че някои депутати и поддръжници на Байдън извън администрацията твърдят, че тези действия трябва да бъдат забавени, докато безработицата остава висока поради пандемията.

Законодателите имат свои собствени идеи за данъчни реформи. Председателят на финансовия комитет на Сената Рон Уайдън иска да консолидира данъчните облекчения за енергията и да изисква от инвеститорите да плащат редовно данъци върху своите инвестиции, включително акции и облигации.

„Медицинска сестра плаща данъци с всяка една заплата. Милиардерът в богато предградие, от друга страна, може да отложи плащането на данъци месец след месец до точката, в която плащането на данъци е почти незадължително“, каза Уайдън в интервю за Bloomberg.

Уорън се обяви в подкрепа на данък върху богатството, докато председателят на Комитета за финансови услуги към Камарата на представителите Максин Уотърс заяви, че би искала да обмисли данък върху финансовите трансакции.