Китай пoдготвя по-строги правила за технологичните и финтех IPO-та

Мерките на китайското правитество са насочени към STAR - борсовият сегмент за технологични листвания на Шанхайска фондова борса

14:46 | 10 март 2021
Обновен: 14:46 | 10 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай обмисля по-строги правила за първични публични предлагания в шанхайския STAR пазар, наподобяващ Nasdaq, като ще изисква фирмите да докажат своите технологични акредитaции, повишавайки летвата за компании като Ant Group, пише Bloomberg

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC) може да въведе преработените правила още следващия месец, поставяйки по-голям акцент върху технологиите и иновациите, заявиха запознати лица. Също така ще бъде засилен контролът върху финансовото здраве, за да се повиши качеството на компаниите и защитата на инвеститорите, допълват китайските длъжности лица.

По думите на запознатите лица въпреки че не са насочени към конкретен сектор, по-строгите правила биха затруднили финтех компаниите като Аnt на милиардера Джак Ма да се лиснат на борсата, тъй като самата фондова борса планира да започне по-внимателен преглед на своите заявления за първични публични предлагания. 

Властите се стремят да засегнат големият брой средни по размер фирми, които се втурнаха да наберат средства, за да се възползват от небрежния регулаторен надзор и високите оценки, радвайки се на инвеститорския апетит за технологични листвания. Регулаторите също така поеха ангажимент да овладеят финтех сектора в Китай - ход, белязан от внезапното спиране на IPO-то на Ant за 35 милиарда долара и множеството нови правила, които бяха наложени в сектора.

Новото предложение може да създаде допълнителни трудности за Ant по съживяването на плановете й за листване, както и преразглеждане на оценката й, докато регулаторите изяснят подробностите по основното преструктуриране на финтех индустрията. Секторът трябва да се развива по „предпазлив“ начин и Китай трябва да се стреми да създаде механизъм за „корекция на отклоненията“, за да фиксира и преустанови иновативните финансови продукти, ако това е необходимо, гласи 14-ият петгодишен план на страната, определящ политиките на Поднебесната империя от 2021 до 2025 г.

По-строгите правила, които са основната тема на дискусиите на банкерите в континенталната част на страната, ще принудат някои компании да откажат своите планове за IPO на борсовия сегмент STAR, посочват запознатите лица, добавяйки, че някои от тях могат да потърсят тази възможност на Chinext на борсата в Шънджън.

Впускане в сделки

Компаниите също могат да търсят листване на главния сегмент на Шанхайската фондова борса.

PricewaterhouseCoopers прогнозира през януари, че най-малко 150 компании могат да потърсят листване на STAR board тази година в сравнение със 145 през 2020 г. Заедно те могат да наберат до 210 милиарда юана (32 милиарда долара), почти двойно повече от прогнозната сума за набиране на средства в основния борсов сегмент.

Китайските регулатори вървят по тънка линия в опитите да либерализират своя фондов пазар, като същевременно защитават интереса на инвеститорите на дребно. През ноември борсата в Шанхай цитира „значителна промяна“ в бизнес модела и този на печалба на Ant в навечерието на променящите се разпоредби и необходимостта от защита на инвеститорите, слагайки край на листването на компанията на Ма, което щеше да бъде най-големият фондов дебют в история.

JD Technology, финтех отделът на JD.com, вероятно ще откаже планираното си първично публично предлагане на STAR на фона на променящите се бизнес обстоятелства след провала на Ant, съобщи South China Morning Post тази седмица.

Борсовият сегмент, наподобвяващ Nasdaq, беше пуснат през 2019 г. Оттогава на STAR пазара са дебютирали над 230 компании, включително гиганти като Semiconductor Manufacturing International и Bloomage Biotechnology.

Нарастват обаче опасенията относно качеството на листнатите компании. Миналия месец от борсата в Шанхай заявиха, че при неотдавнашен опит за проверка на място на девет компании, търсещи IPO на STAR, седем от тях са решили да оттеглят заявленията си, след като са получили известие за инспекцията. CSRC не отговори веднага на искане за коментар. Шанхайската фондова борса също.