Силното възстановяване в Китай дава слаби надежди на развиващите се пазари

Трейдърите остават съсредоточени върху данните за инфлацията

18:17 | 7 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Перспективата за ускоряване на инфлацията и повишаването на доходността по американските облигации могат да помрачат настроенията на развиващите се пазари въпреки силните данни от Китай, съобщава Bloomberg.

Износът от втората по големина икономика в света нараства през първите два месеца на годината, показват данни от неделя, отразявайки възстановяването във външното търсене и предоставяйки необходимата подкрепа за рисковите активи след турболентното начало на март.

Междувременно Сенатът на САЩ прие законопроекта за стимули за 1,9 трилиона долара, което може да предостави допълнителна подкрепа на страни като Мексико, чиито икономики са най-чувствителни към растежа на американската.

Въпреки че акциите могат да спечелят, тревогите остават силни на пазара на облигации след посланието на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл от миналата седмица за липса на предстоящи мерки, докато икономиката се нуждае от подкрепа. 

“Активите с фиксирана доходност се изправят пред предизвикателства на пазара, тъй като лихвите и инфлацията са все по-голяма заплаха”, посочва Абдул Кадир Хюсеин, Arqaam Capital. “Развиващите се пазари не са различни. Вече видяхме изтичане на капитал от фондовете с фиксирана доходност на развиващите се пазари и се очаква това да продължи в краткосрочен план”, добавя той.

Ето и част от данните, които се очаква да бъдат публикувани в идните дни и ще са във фокуса на инвеститорите:

- Данните за инфлацията през следващата седмица ще предоставят яснота дали тревогите са оправдани. Икономистите очакват потребителските цени да се увеличат във всички страни, включително Тайван, Индия и Бразилия;

- Данни от Китай също трябва да предоставят информация за икономиката на страната, след като властите обявиха консервативна цел за растежа през 2021 г. на Конгреса на народната партия в петък.

Очаква се данните за инфлацията да покажат, че потребителските цени се понижават за втори пореден месец през февруари;

- Данните за икономическата активност през януари в Бразилия и продажбите на дребно също ще бъдат публикувани в следващите дни, като ще предоставят насоки за темпа на възстановяване на най-голямата икономика на Латинска Америка.

По отношение на политиката трейдърите ще следят за прогрес по законопроекта за стимули, който трябва да бъде прокаран през долната камара. Тревогите около фискалните разходи допринесоха за отслабването на реала, който се превърна в най-слабо представящата се валута на развиващите се пазари през тази година; 

- През идната седмица предстои и Турция да представи данни за дефицита по настоящата си сметка. Лирата отбеляза загуби спрямо долара за втора поредна седмица.