American Express: Бизнес пътуванията няма да изчезнат, но се промениха завинаги

Според компанията все повече ще се залага на тиймбилдинги и културен обмен

17:05 | 5 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След една година от началото на пандемията от коронавирус много анализатори не вярват във възможността на бизнес пътуванията да се възстановят скоро. Но за American Express бъдещето на корпоративните пътувания изглежда ... нещо забавно. От компанията прогнозират не толкова много рутинни срещи, но повече тиймбилдинги след разпространението на ваксината, пише Bloomberg.

Това е сценарият, представен от Евън Конвизер, изпълнителен вицепрезидент на American Express Global Business Travel. Ресторантите и търговията на дребно, които също пострадаха, намират начини да продължат да правят бизнес. Пътуванията изглежда ще се възползват от задържаното търсене и облекчените ограничения на границите. Но сега, когато работниците по целия свят показаха, че могат да правят бизнес чрез видео конференции, възстановяването на бизнес полетите изглежда трудно.

„Стана много модерно да се говори за това, че бизнес пътувания, не трябва да се връщат“, казва Конвизер. „Има известна истина в това, но бизнес пътуванията съществуват по наистина важни причини - помагат на бизнеса да води операциите си успешно“, добави той.

Това, което Евън Конвизер прогнозира, е преосмисляне на бизнес пътувания, които дават приоритет на възможности за създаване на лични взаимоотношения на служители, работещи на дълги раздавания един от друг и така пътуванията да се усещат по-скоро като привилегия, отколкото като задължения.

В Северна Америка бизнес пътуванията са намалели със 79% от април до декември през 2020 г. Неотдавнашно проучване в САЩ установи, че само 26% от малките фирми възнамеряват да извършват всякакъв вид пътувания през следващите шест месеца. И тъй като компании като Amazon спестяват 1 милиард долара пътни разходи по време на пандемията, има смисъл да продължите да извършвате глобален бизнес чрез Zoom.

Конвизер казва, че вярва, че пътуванията ще се превърнат в ключов стълб на корпоративната култура. Компаниите могат да се състезават за привличане на най-добрите таланти, които ще искат гъвкавост при избора кога да пътуват до офиса. „Хората ще вземат решения къде да работят въз основа на това колко често трябва да ходят в офиса и това, което те виждат като свобода да се придвижват“, казва той.

„Ако се отказвате от 1 милион долара корпоративни разходи за недвижими имоти всяка година, за да позволите на служителите да работят от вкъщи, трябва да реинвестирате висок процент от това - 50% до 70% - в  пътувания на вашите служители“, каза Конвизер.

Ако корпоративната култура е една от причините за реинвестиране в бизнес пътувания, културният обмен е друга. За новооткрити дигитални номади, които са прекарали последната си година в разговори по Zoom от Мексико или Белиз, промяната на обстановката е вдъхновяваща и освобождаваща.

„В момента компаниите позволяват работа отвсякъде, защото няма смисъл да не така. Но някои компании скоро може и да спонсорират тази практика“, каза Конвизер.

Променя се и логистиката на бизнес пътуванията. В близко бъдеще може да се наложи ваксинационен паспорт. Но Конвизер смята, че паспортите като цяло са напът да изчезнат.

„Трябва да улесним влизането и излизането от страните. Това е от полза за световната търговия и обществата “, казва той. Вече съществуват дигитални визи и автоматизирани павилиони за граничен контрол. Добавете такива модерни технологии като биометрия, които потвърждават вашата самоличност чрез сканиране на очна ябълка или пръстов отпечатък.

Според Конвизер защитата на поверителността на данните може да бъде постигната чрез блокчейн. Ако това се случи, такива неща като последните ви резултати от Covid теста също могат да бъдат достъпни в същия дигитализиран и криптиран портал.

Освен това според Конвизер трябва да очакваме по-добри приложения за пътуване. Приложенията за хотели вече ви позволяват да се регистрирате и да използвате телефона си като ключ за стая; авиокомпаниите улесняват повторното резервиране. Следващата стъпка, казва той, е „екосистемно сътрудничество“: накарайте всички тези приложения да говорят помежду си, премахвайки необходимостта от повторно въвеждане на информация отново и отново и рационализиране на сложни процеси като кандидатстване за виза.

Като цяло Конвизер смята, че бизнес пътуванията трябва да бъдат улеснени.

„Трябва да си припомним, че не всеки от работната сила има еднаква гъвкавост“, казва той, давайки за пример родителите и грижите за децата“, заяви Конвизер.

Едно от решенията, които той предлага, е фирмите да осигурят допълнителни грижи за децата в бюджета за пътуване на служителя.

След това е въпросът е за въздействието върху околната среда, свързано с корпоративните пътувания. „Като индустрия трябва да настояваме за по-екологични хотели и т.н.“,  казва Конвизер.

Тъй като все повече компании се ангажират да намалят въглеродните си отпечатъци, това не е просто морален императив за сектора, а въпрос на оцеляване.

„Не съм готов да призная, че по-малко пътувания са по-добрият вариант, но трябва да направим пътуването по-ефективно, по-лесно и устойчиво“, казва Конвизер и добави: „Служебните пътувания допринасят главно за изграждането на връзки по целия свят. Това е един от начините да създадем по-добро бъдеще за себе си".