ЕС подготвя правни действия срещу Великобритания заради Северна Ирландия

Заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович поясни единствено, че съдебните процедури ще бъдат стартирани "много скоро"

12:04 | 5 март 2021
Обновен: 12:04 | 5 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ЕС ще предприеме „процедури за установяване на нарушение“ срещу Обединеното кралство за решението на Острова да удължи едностранно гратисните периоди при митническите проверки след Brexit на пристанищата в Северна Ирландия „много скоро“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, цитиран от Politico. 

В интервю за Financial Times, публикувано късно в четвъртък, Шефчович, който отговоря за преговорите с Лондон относно изпълнението на споразумението за Brexit, уточни, че „в момента се подготвят правни действия и ще бъде наистина нещо, което ще бъде поставено на масата на 27-те".

"Най-прецизният времеви период, който мога да ви дам, е наистина много скоро”, зяави Шефчович без да предоставя подробности относно облика на правните действия, които ще предприеме Комисията.

Едностранното решение на Обединеното кралство, обявено в писмено изявление в сряда, предизвика отзвук както в Дъблин, така и в Брюксел, където длъжностните лица очакваха да разрешат продължаващите търговски смущения в Северна Ирландия по-късно този месец на среща на Съвместния комитет ЕС-Обединеното кралство, който наблюдава и контролира споразумението. 

В отговор на този ход лидерите на политическите формации на Европейския парламент в четвъртък отложиха решението кога да гласуват за ратифициране на търговската сделка, договорена на Бъдни вечер. Ирландският външен министър заяви пред FT, че ЕС „преговаря с партньор, на когото просто не може да се довери“.

Но британският министър, отговарящ за Северна Ирландия, Брандън Луис, коментира пред Telegraph, че ходът на Обединеното кралство е „законен и последователен“ с прилагането на Северноирландския протокол.

Британски държавен служител заяви пред London Playbook на Politico, че Великобритания притежава съгласувани правни напътствия, потвърждаващи, че не нарушава международното право, а едностранният й ход представлява лека и разумна мярка за поддържане на търговията. „Това е напълно несравнимо с поведението им в края на януари“, заяви британското длъжностно лице, посочвайки спора относно износа на ваксини за Северна Ирландия, допълвайки, че сравнението между двата казуса е между „ябълки и портокали“.