Най-големият производител на ваксини предупреди за забавяния заради подкрепата на САЩ към Pfizer

Междувременно Италия забрани износа на дози на AstraZeneca, рискувайки глобално напрежение

19:38 | 4 март 2021
Обновен: 19:42 | 4 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Ръководителят на най-големия производител на ваксини в световен мащаб и експерт на Световната здравна организация предупредиха, че производителите на ваксини срещу Covid-19 са изправени пред глобален недостиг на необходимите за създаването им суровини, пише Bloomberg.

Адар Пунавала, главен изпълнителен директор на Serum Institute of India, която има лиценз за производството на стотици милиони дози от ваксините на AstraZeneca и Novavax, заяви в четвъртък, че закон на САЩ блокира износа на ключови продукти, което може да създаде сериозни проблеми. Сумия Суминатхан, главният учен на СЗО, добави, че има недостиг на флакони, стъкло, пластмаса и тапи, изисквани за производството на ваксините на тези компании.

“Ваксината на Novavax, на която ние сме основен производител, се нуждае от тези продукти от САЩ”, заяви Пунавала. “Ако говорим за производствен капацитет по света, споделянето на тези критични материали се превръща в критичен ограничаващ фактор”, посочва още той.

Опасенията от трусове при доставките нараснаха, след като администрацията на американския президент Джо Байдън обяви планове за използването на закон, който да увеличи доставките, необходими за производството на ваксините на Pfizer. Миналата година компанията понижи производствените си цели, след като се сблъска с трудности при осигуряването на необходимите материали за мащабно производство.

“Говорим за глобален свободен достъп до ваксини, но ако не можем да се снабдим с материалите извън САЩ, това ще се превърне в сериозен ограничителен фактор”, отбеляза Пунавала.

Междувременно Италия блокира износа на ваксини срещу Covid-19 на AstraZeneca към Австралия, позовавайки се на скорошни регулации на Европейския съюз, в ход, който рискува да доведе до глобално напрежение.

Решението става ясно, след като премиерът на страната Марио Драги призова миналата седмица в рамките на среща на ЕС за по-твърд подход към компаниите, които не спазват договорите си за доставка. Властите в Брюксел и Рим потвърдиха новините за забрана за износ на 250 хиляди дози от ваксините.

През януари Европейската комисия представи законодателство, което позволява ограничения на износа на коронавирусните ваксини, ако производителите им не успеят да спазят целите си за доставки в рамките на блока. Правилото влезе в сила, след като AstraZeneca информира ЕС за невъзможност да спази ангажиментите си.

До момента Италия е първата страна в блока, която блокира износа на ваксини извън ЕС, въпреки че над 170 запитвания са били одобрени, посочва дипломат. Решението рискува увеличаване на глобалния протекционизъм, докато страните по света се надпреварват да имунизират жителите си.