ОПЕК+ удължи производствените съкращения, изстрелвайки цените на петрола

Решението на картела може да създаде главоболие на Фед и ЕЦБ на фона на признаците за ускоряване на инфлацията

19:05 | 4 март 2021
Обновен: 19:12 | 4 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Tom Saater/Bloomberg
Снимка: Tom Saater/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори решиха да не увеличават производството през следващия месец, увеличавайки цените на черното злато, съобщава Bloomberg.

Картелът обсъди дали да възстанови 1,5 милиона барела на ден от производството си. Делегати посочиха, че страните от ОПЕК+ са се споразумели да запазят производството устойчиво на настоящите нива, с изключение на леки увеличения от Русия и Казахстан.

Петролът сорт Брент поскъпва с 5,3% малко след 18 часа българско време на борсата в Лондон.

Споразумението е победа за Саудитска Арабия, която продължава да настоява за допълнително ограничаване на добива. То оставя света пред възможността за значително затягане на доставките, по-високи енергийни цени и риск от ускоряване на инфлацията в момент, в който широкото разпространение на ваксините позволява възстановяване на търсенето, ударено по-рано от пандемията.

“ОПЕК+ определено рискува прекалено затягане на петролня пазар”, заяви Амирита Сен, главен петролен анализатор на Energy Aspects.

Брент вече поскъпна с близо 30% през тази година до над 67 долара за барел, след като ОПЕК+ запази производството си под очакваното търсене с цел да компенсира щетите от периода на най-тежките блокади за овладяването на пандемията. Без допълнителни доставки дефицитите ще се увеличат значително през април, сочат вътрешни очаквания на картела.

На фона на признаците за ускоряване на инфлацията агресивният ход на групата може да се превърне в главоболие за Федералния резерв и Европейската централна банка. Не само цените на петрола се покачват. От медта и стоманата до царевицата и соята борсово търгуваните стоки поскъпват значително.

Въпреки че решението на ОПЕК+ може да донесе своите ползи след тежката финансова болка от пандемията, то носи и рискове. Повишаването на цените на петрола до над 60 долара за барел може да помогне за съживяването на конкурентите на картела - американските шистови производители.