Емисиите въглероден диоксид трябва да поскъпнат с 600%, за да се удържи глобалното затопляне

Наскоро цената на разрешителните за въглерод се изкачи до рекордно ниво в Европа на фона на спекулативни покупки и усилията на политиците за намаляване на емисиите

13:16 | 4 март 2021
Обновен: 13:16 | 4 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителствата на света ще трябва значително да увеличат разходите за емисиите въглероден диоксид, за да запазят глобалното затопляне под контрол. Това твърди енергийният консултант Wood Mackenzie Ltd. За да спрат глобалните температури да не се покачват над 1,5 градуса по Целзий от прединдустриалните нива, цените на въглерода трябва да скочат до 160 долара за тон CO2 до 2030 г., спрямо средната стойност от 22 долара в края на миналата година, пише в доклад на компанията от четвъртък, цитиран от Bloomberg.

Индустриализираният свят емитира въглероден диоксид и други парникови газове по-бързо, отколкото може да намали емисиите в продължение на векове. За да овладеят температурите под 1,5 градуса по Целзий - както са обещали страните в Парижкото споразумение - правителствата се опитват да намалят емисиите чрез това, което е известно като ценообразуване на въглерод - подход, който налага данък върху емитирания въглероден диоксид или създава пазар за търговия на разрешителни за замърсяване.

Въпреки че емисиите на CO2 от изкопаеми горива са спаднали със 7% миналата година поради пандемията, светът трябва да възпроизвежда подобни спадове всяка година през 2020-те и след това, или иначе ще се сблъска с все по-тежки екологични последици, показва анализ, публикуван в списанието Nature Climate Change.

Наскоро цената на разрешителните за въглерод се изкачи до рекордно ниво в Европа на фона на спекулативни покупки и усилията на политиците за намаляване на емисиите, но азиатските държави изостават. Япония обмисля да преразгледа данъка си върху въглерода, който е един от най-ниските в света. В Китай онлайн търговията с въглерод трябва да започне в края на юни.

Правителствата се нуждаят от въглеродни политики, за да подтикнат индустриите да възприемат по-екологични възможности за енергията като водород, казаха от WoodMac в доклада. Това може да се постигне чрез цените на въглерода, преките стимули или данъчните политики, каза консултантът.

По-високите цени на CO2 могат да насърчат компаниите да намалят своя отпечатък чрез улавяне на въглерода, като след това той може да бъде рециклиран в нови продукти - потенциално „индустрия за трилион долара“, се казва в доклада.

„Достигането до затопляне от едва 1,5 градуса няма да бъде невъзможно без улавяне, съхранение и използване на огромните количества CO2. Има възможности за комерсиализиране и използване на уловения въглерод“, каза анализаторът от WoodMac Том Хегарти.