Най-голямата ракета на SpaceX осъществи първо успешно кацане

Малко след това обаче ракетата експлодира и бе погълната от пламъци

08:50 | 4 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bronte Wittpenn/Bloomberg
Снимка: Bronte Wittpenn/Bloomberg

Най-новата и най-голямата ракета на Space Exploration Technologies Corp. осъществи първото си успешно кацане. Скоро след това обаче тя експлодира и бе обгърната от пламъци.

Прототипът на Starship SN-10 бе излетян от крайбрежната изстрелваща площадка на SpaceX около 17:15 ч. в Бока Чика, Тексас, в сряда. Събитието бе излъчено  на живо на уебсайта на. След това ракетата отлетя на височина от около 10 километра (около 6 мили), преди да включи отново двигателите си и да се установи на площадката за кацане.

Това е ключов етап в разработката, тъй като съоръжението направи първото си стабилно кацане в три опита. След изкачването си, Starship изключи трите си двигателя Raptor и извърши контролирано спускане, след което отново включи двигателите си, за да направи вертикално кацане.

Въпреки злополуката, тестът вероятно ще сигнализира за напредъка в усилията на разработващия екип. По-ранна версия на  ракетата Starship  се удари на земята при първия полет на програмата на голяма височина на 9 декември. С подобен резултат завърши и кацането на втори прототип миналия месец. По време на злополуките няма пострадали и няма съобщения за наранявания от пожара след последния полет.

Основателят на SpaceX Илон Мъск планира да използва Starship, за да транспортира около 12 души около Луната през 2023 г., да приземи астронавти от НАСА на лунната повърхност и в крайна сметка да отведе изследователи на Марс. Компанията все още има работа по подготовката на Starship за първия й орбитален полет, който може да се случи по-късно тази година.

 „Силно уверен съм, че ще достигнем орбита много пъти със Starship преди 2023 г. и че ще бъде достатъчно безопасна за транспортиране на хора до 2023 г.“, заяви Мъск във видеоклип, публикуван от японския предприемач Юсаку Маедзава, който е поканил осем души да кандидатстват, за да се присъединят към неговото „забавно пътуване“ около Луната.

SpaceX замисля Starship от неръждаема стомана като универсален, напълно използваем плавателен съд, който може да носи 100 метрични тона за мисии в дълбокия космос до Луната и Марс.  Starship е с височина 49 фута (49 метра) с диаметър 30 ​​фута и може да превозва до 100 пътници.

През октомври Мъск заяви, че е уверен от 80% до 90%, че Starship ще бъде готов за орбитален полет тази година. SpaceX, базирана в Хоторн, Калифорния, планира да направи опити с множество прототипи на Starship от стартовата си площадка близо до границата между САЩ и Мексико преди действителните полети.