Италия пожъна невиждан успех при дебюта си на пазара за устойчив дълг

Приходите от първите зелени облигации на страната ще бъдат използвани за финансиране на проекти от възобновяема електроенергия до биоразнообразие

17:30 | 3 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дебютът на Италия на пазара на устойчив дълг изглежда привлече най-голям интерес сред продажбите на държавни зелени облигации до сега. Нацията събра оферти за над 80 милиарда евро (97 милиарда щатски долара) за емисията на  ценни книжа на стойност  8,5 милиарда евро. Това е  два пъти повече от дебюта на същия пазар на Германия през миналата година.

„Инвеститорите купуват, сякаш утре няма до дойде“, каза Йенс Петер Соренсен, главен анализатор в Danske Bank, цитиран от Boomberg.

Силният интерес идва въпреки края на едногодишно рали на италианските облигации след глобална разпродажба. Настроението на инвеститорите към страната се подобриха след назначаването на бившия управител на Европейската централна банка Марио Драги за министър-председател тази година. Също така италианския дълг остава сред най-доходните активи в региона.

Европа е в челните редици на дълга, обвързан с по-устойчиви дейности. Европейският съюз продаде поредица от социални облигации, обвързани с програма за работни места, и ще се превърне в най-големия емитент на зеления дълг за финансиране на фонда за възстановяване по-късно тази година.

Италия публикува своята рамка за емитиране на зелени облигации миналата седмица и заяви, че ще я приведе максимално в съответствие със стандарта за зелени облигации на ЕС, който се очаква през следващите месеци. Приходите от облигациите ще бъдат използвани за финансиране на проекти от възобновяема електроенергия до биоразнообразие.

Страната упълномощи Credit Agricole SA и Intesa Sanpaolo SpA за съветници и те заедно с BNP Paribas SA, JPMorgan Chase & Co. и NatWest Markets влязоха и ролята на брокери на емисията.

„Чрез издаване на зелена облигация Италия гарантира по-голямо внимание от страна на пазара, следователно по-добри показатели за наддаване в сравнение с традиционната емисия“, заяви Алтея Спиноци, стратег в Saxo Bank.