Китайският автомобилен производител Nio иска да се развива в чужбина, но го чака дълъг път

Излизането в чужбина ще бъде "истинският тест за Nio" и други китайски производители на електрически автомобили, каза изпълнителният директор Уилям Ли

07:50 | 4 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската компания за електрически автомобили Nio продължава с доброто си представяне и цели пробив в чужбина, но все още е изправена пред значителна несигурност.

Продажбите на автомобилния производител се повишават значително през четвъртото тримесечие на 2020 г., но загубите също са се увеличили повече от очакваното, съобщиха от там в понеделник, предава CNN Business.

Nio отчита нетна загуба от почти 1,4 млрд. юана (212,8 млн. долара) през трите месеца, приключващи през декември, а приходите на компанята достигат 6,6 млрд. юана (около 1 млрд. долара).

Производителят на електрически автомобили също заяви, че очаква доставките през това тримесечие да достигнат между 20 000 и 20 500 броя. Това би било подобрение спрямо 17 400 превозни средства, които е продал през последното тримесечие, което от своя страна пък представлява скок с 45% в сравнение с предходните три месеца.

2020 г. бе много успешна за Nio, като акциите му поскъпват с над 1000%. Продажбите на първокласните джипове на компанията се повишават. И производителят на автомобили вече не трябва да се притеснява за получаване на достъп до капитал, след като получи инжекция от 1 млрд. долара от държавни инвеститори в Китай.

В понеделник компанията представи своя баланс, заявявайки, че е създала паричен резерв от 425 млрд. юана (6,5 млрд. долара). Производителят цели агресивно разширяване както на местна почва, така и в чужбина. През януари Nio пусна на пазара ET7, първия си седан. Ходът беше разгледан от някои анализатори като опит да се възползва от успеха на популярния Model 3 на Tesla, който също се произвежда в Китай.

Nio също обяви плановете си да стартира операции в Европа тази година и проучва навлизането си в САЩ. Разговорите в САЩ все още обаче са на "много ранен етап", заяви изпълнителният директор Уилям Ли.

Излизането в чужбина ще бъде "истинският тест за Nio" и други китайски производители на електрически автомобили, каза Ли. Той отбеляза, че Tesla, лидерът на световния пазар, също се разширява в Европа със своята „гигафабрика“ в Берлин.

Но опасенията, че компанията е надценена остават. Пазарната капитализация на Nio в момента е 78,3 млрд. долара, като цената на една акция е почти 50 долара.

Юциен Дин от HSBC изрази предпазливост относно акциите на компанията. В бележка до клиентите миналата седмица тя призова за задържане на акциите на Nio, казвайки обаче, че компанията все още трябва да "се бори с интензивна конкуренция".