Bank of America: Настроенията на Wall Street все повече сочат към продажба

По-нататъшното увеличение на реалната доходност по държавните облигации може да навреди на представянето на акциите

09:00 | 2 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Оптимизмът на фондовия пазар сред стратезите на Wall Street се е повишил близо до нивата, които в миналото са сигнализирали за проблеми с акциите. Според изчисленията на Bank of America бичи настроенията в момента се намират близо до ниво, което в исторически план е било мече за акциите, информира Bloomberg.

„Последният път, когато показателят беше толкова близо до "Продажба“, беше през юни 2007 г., след което като цяло видяхме 12-месечна възвръщаемост от минус 13%“, казаха стратезите.

Индикаторът на

Индикаторът на Bank of America е само на крачка от „Продажба“. Графика: Bloomberg

Притесненията от миналата седмица за въздействието на по-високата доходност на облигациите върху акциите се изпариха в понеделник, като американските акции поскъпнаха с най-много от юни насам. Оптимизмът личи от рекордния размер на паричните потоци към ETF през февруари, тъй като инвеститорите залагат, че допълнителните фискални стимули и разпространението на ваксината срещу Covid-19 ще ускорят растежа.

Индексът S&P 500 се повишава с около 4% от началото на годината и около 32% през последните 12 месеца. Показателят на Bank of America също се повишава с близо 1 пункт до 59,2% през февруари.

„Настоящото ниво прогнозира 12-месечна възвръщаемост от само 7% - много по-слаба перспектива в сравнение със средната 12-месечна прогноза от 16% от края на глобалната финансова криза“, пише екипът на BofA.

Изключително отрицателните

Изключително отрицателните корелации показват риск за акциите от покачване на реалната доходност. Графика: Bloomberg

Корелацията между американските акции и коригираната с инфлацията доходност по държавните ценни книжа е спаднала до най-ниското си ниво на отрицателната територия от пет години насам през миналата седмица, показват данни, събрани от Bloomberg. Това предполага, че по-нататъшното увеличение на реалната доходност може да навреди на представянето на индекса S&P 500.