Дъщерята на основателя на Huawei се връща в съда на фона на признаци за разрешаване на казуса

През следващите 10 седмици адвокатите на Мън Уанджоу ще се опитат да я оневинят пред Върховния съд на Британска Колумбия

16:55 | 28 февруари 2021
Обновен: 16:55 | 28 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Канадският арест на финансовия директор на Huawei Technologies преди две години по искане за екстрадиция на САЩ предизвика политическа буря, по време на която Китай бързо лиши от свобода двама канадски граждани. Оттогава съдбата на тримата души е заключена в привидно неразрешима дипломатическа безизходица, предава Bloomberg

Но рокадата в администрацията във Вашингтон дава искрица надежда на Китай и Канада, че конфликтът може да деескалира.

Дотогава Мън Уанджоу ще продължи да се бори с американската заповед, където е издирвана по обвинения в измама. Прокурорите в Ню Йорк твърдят, че тя е заблудила банки да извършват трансакции, които са в нарушение на санкциите на САЩ срещу Иран.

49-годишната Мън се завръща в съда във Ванкувър, където през следващите 10 седмици нейните адвокати планират да представят делото, което изграждат повече от две години, опитвайки се да докажат, че при ареста й е имало възпрепястване на съдебния процес и че тя трябва да бъде освободена.

Мън, най-голямата дъщеря на милиардера основател на Huawei Жън Джънфей, беше арестувана на летището във Ванкувър през декември 2018 г. по време на междинно кацане. За броени дни Китай арестува Майкъл Ковриг, бивш дипломат, и Майкъл Спавор, предприемач, който беше на екскурзия в Северна Корея. Двамата са зад решетките повече от 800 дни, докато Мън се радва на относителната свобода на домашния арест в имението й във Ванкувър.

Събитията поставят канадския премиер Джъстин Трюдо в трудно ситуация, за която бившият президент Доналд Тръмп проявяваше оскъден интерес за разрешаване. Канада трябва да поддържа договора си за екстрадиция с най-близкия си съюзник, но въпреки това не притежава нужната сила да убеди Китай да освободи гражданите й, без да се намесва в независим съдебен процес.

Байдън и неговата администрация осъзнават, че имат активна роля в разрешаването на проблема и осигуряването на освобождаването на Спавор и Ковриг, заяви Трюдо в интервю на 24 февруари. Миналата седмица за първи път Джо Байдън призова Китай да освободи двамата задържани канадци.

"Човешките същества не са средства за размяна", каза Байдън пред репортери.

Не е ясно дали това означава, че САЩ ще се оттеглят от искането си Канада да предаде Мън или дали ще бъде договорена сделка за нейното освобождаване.

„Със сигурност знам, че това е приоритет за премиера. Всички осъзнаваме това“, заяви в петък прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. Но тя отказа да каже дали САЩ обмислят прекратяване на казуса, като прехвърли въпроса към Министерството на правосъдието.

Американското правосъдно министерство продължава да настоява за екстрадицията й, съобщи служител на ведомството в петък. През декември Министерството на правосъдието взе участие в преговори за евентуално разрешаване на случая, но дискусиите по споразумение за отложено наказателно преследване са били спрени, съобщи Dow Jones по-рано този месец.

Сред банките, които САЩ твърдят, че Мън е заблудила, е HSBC Holdings. Мън навлиза в следващата фаза на изслушвания, след като претърпя съдебни неуспехи в Обединеното кралство, където поиска да бъдат предоставени запис от трансферите на HSBC в опит да докаже, че не е измамила кредиторите си.

През следващите седмици защитата на Мън ще изложи своите искове за възпрепятстване на съдебния процес в четири отделни области:

- Тя твърди, че нейният казус е чисто политически: Тръмп разводни наказателното дело две седмици след ареста й, като заяви, че би се намесил, ако това ще стимулира постигането на търговска сделка с Китай;

- Тя също така твърди, че канадските гранични служби, полицията и Федералното бюро за разследване на САЩ незаконно са използвали имиграционна проверка на летището като предлог, за да я накарат да предостави доказателства, които са били използвани в наказателното дело срещу нея;

- Нейната трета теза е, че САЩ умишлено са укрили или са изкривили доказателства в молбата си за екстрадиция, както и че HSBC е била добре запозната с връзките на Huawei с иранската компания - причината за заповедта за екстрадиция -  следователно банката не е била обект на измама;

- Четвъртата област е нарушение на международната юрисдикция. Делото в САЩ се основава на презентация, която Мън, китайски гражданин, е изнесла пред неамериканска банка на среща в Хонконг, която няма нищо общо със САЩ, твърдят нейните адвокати. САЩ също се се опитват да наложат едностранни санкции в чужди територии, добавят още от нейната защита.

Тези въпроси ще бъдат обсъждани във Върховния съд на Британска Колумбия по време на изслушванията, които трябва да приключат на 14 май. След това се очаква заместник-председателят на съда Хедър Холмс да издаде становище дали ще се съобрази със заповедта за екстрадиция.

Обжалванията могат значително да удължат процеса. В миналото някои канадски дела за екстрадиция са продължавали десетилетия.