ООН: Усилията на страните за забавяне на глобалното затопляне са недостатъчни

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изтъкна, че настоящата оценка е „червен сигнал за нашата планета“

10:28 | 27 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доклад на Организацията на обединените нации, публикуван в петък, обобщава нови национални ангажименти за климата и заключава, че усилията „са далеч по-малко“ от необходимото за забавяне на глобалното затопляне, съобщава Bloomberg.

За да имат шанс да спазят долната граница на затоплянето от Парижкото споразумение от 1,5° по Целзий, до 2030 г. държавите трябва да намалят своите емисии на въглероден диоксид до 45% под нивото си от 2010 г. и да премахнат тяхното въздействие напълно до средата на века.

В доклада се разглеждат „национално определени приноси“ (NDC) от 47-те страни плюс Европейския съюз, които актуализираха своите ангажименти до края на 2020 г. Въпросните приноси са ангажименти на отделните страни за климата и варират от планове за забавяне или намаляване на емисиите, осигуряват финансиране за по-бедните нации или адаптират инфраструктурата и хората към променящите се условия.

„Докато докладът на ООН показва една мрачна страна, но това не е цялата картина“, казаха Тарин Франсен и Дейвид Уаскоу от Института за световни ресурси.

Заедно страните, включени в анализа на ООН, съставляват около 40% от страните, подписали Парижкото споразумение, и представляват 30% от емисиите на парникови газове в световен мащаб. Това означава, че почти три четвърти от страните предстои да докладват какъв е следващият им кръг от цели.

„Това, което останалите държави правят колективно през следващите девет месеца, ще бъде решаващо“, допълват Франсен и Уаскоу.

Двамата изтъкнаха, че се забелязва впечатляващ напредък за изпълнението на по-големи цели от Европейския съюз, Великобритания, Колумбия и Аржентина.

САЩ, вторият по големина годишен и най-голям исторически емитер в света, се присъедини към Парижкото споразумение, но все още не е обявил новия си национално определен принос. Националният съветник по въпросите за климата на Белия дом Джина Маккарти характеризира предстоящия ангажимент като „най-агресивния“ за намаляване на въглерода в страната досега и заяви, че тези цифри трябва да се очакват преди срещата на върха на 22 април.

Администрацията на президента Джо Байдън обеща да насочи САЩ към икономика с нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Повече от половината от страните от Г-20 се ангажираха с тази цел.

Секретариатът на ООН по климата ще издаде окончателен отчет преди глобалните преговори, които ще се проведат в Глазгоу през ноември.

Много водещи замърсители - включително Китай, САЩ и Япония - или са пропуснали крайния срок за представяне на национално определените си приноси, или не са надградили съществуващите обещания според Climate Action Tracker.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изтъкна, че настоящата оценка е „червен сигнал за нашата планета“.

„Политиците трябва да спазват обещанията си“, настоя той и подчерта: „Дългосрочните ангажименти трябва да бъдат съчетани с незабавни действия за започване на декадата на трансформация, от която хората и планетата толкова се нуждаят.“