Първа, малка крачка към регулиране на финансовите услуги след Brexit

Двете страни на Ламанша предлагат създаването съвместен форум за обсъждане на регулации и споделяне на информация

16:38 | 26 февруари 2021
Обновен: 16:39 | 26 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Великобритания и Европейският съюз се приближават до споразумение за сътрудничество по отношение на финансовите услуги - първа, макар и малка крачка към съвместна работа след Brexit, предава Bloomberg.

Двете страни на Ламанша предлагат създаване на съвместен форум за обсъждане на регулации и споделяне на информация, въпреки че това  споразумението няма да изисква от тях да отворят пазарите си чрез така наречените "права на еквивалетност" за правене на бизнес, съгласно проект на меморандум за съвместно разбирателство, видян от Bloomberg News.

Форумът ще доведе до „неформални консултации относно решения за приемане, спиране или отнемане на еквивалентност“, гласи информация от документа.

Всяка страна ще запази правомощия да създава и променя своите правила.

Откакто Brexit влезе в сила в началото на 2021 г., базираните в Лондон финансови фирми до голяма степен не са в състояние да оперират на територията на блока, като по този начин те бяха принудени да преместят активи за милиарди долари и хиляди служители персонал на континента. След сключване на търговската сделка през декември, която пренебрегна финансовата индустрия, длъжностни лица заявиха, че започват работа по документ, който има за цел да регулира сътрудничеството между институциите до март.

Европейската комисия посочи пред европейските министри на среща по-рано тази седмица, че предложението е базирано на правната рамка, която ЕС в момента има със САЩ, гласи дипломатическо комюнике, видяно от Bloomberg. Комисията отказа да предостави коментар, както и британското финансово министерство

Документът с давност до март засяга в малка степен нежеланието на ЕС да предоставя достъп на британски фирми чрез права на еквивалентност в държави, чиито регулатори излезоха със становища, че правилата на ответната страна по казуса са достатъчно стабилни в поредица от едностранни, отменяеми съдебни поставновления. Френският министър Клемен Бон заяви тази седмица, че частични права на еквивалентност могат да бъдат постигнати до средата на 2021 година.

Все още не е ясно обаче дали политиците от двете страни на Ламанша ще настояват за сътрудничество по отношение на независимостта. Някои в редиците на 27-те предлагат да бъдат позволени повече британски финансови дейности в блока, включително клиринг, базиран на евро, който в момента се извършва в Лондон - подход, за който губерньорът на Английската централна банка Андрю Бейли заяви, че „ще се противопоставя изключително твърдо".