Биткойн изпраща най-мрачната си седмица от година

Стойността на най-голямата криптовалута се срива с 21% през тази седмица

12:25 | 26 февруари 2021
Обновен: 12:25 | 26 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Биткойн се отклони от ралито си и се насичи към най-големия седмичен спад от почти година на фона на по-големи загуби в рисковите активи.

Стойността на най-голямата криптовалута се срива с 21% през тази седмица, най-много от март 2020 г. По-широкият индекс на Bloomberg Galaxy Crypto, проследяващ биткойн, етър и три други криптовалути, спада с 23% от началото на седмицата, информира Bloomberg.

Към 12:00 ч. българско време биткойн се разменя за 46 370 долара, показват данни на Coindesk.

Спадът в стойността на биткойн идва на фона на по-широк хаос на световните пазари, тъй като повишаването на доходността на държавните облигации възвестява нарастващите очаквания, че икономиките и инфлацията растат и трейдърите  преоценяват своите позиции в множество класове активи.

„В момента рисковите активи поемат удари - виждаме, че акциите поевтиняват, а стойността криптоактивите намалява“, каза Виджай Айяр, ръководител на обменa на криптовалути в Азиатско-Тихоокеанския регион към Luno в Сингапур.

Биткойнът се

Биткойнът се срива на фона на глобалната разпродажба на рискови активи. Графика: Bloomberg

Слабостта на биткойн повдига въпроси относно ефикасността му като запас от стойност и хедж срещу инфлацията, ключов аргумент сред привържениците на зашеметяващото му петкратно рали през последната година. Критиците на криптовалутата смятат ралито за спекулативен балон, подобен на този през 2017 г.

Продажбите на дялове в Grayscale Bitcoin Trust, най-големият фонд, проследяващ биткойн в света, както и изтичането на опциите за криптовалутата също допринасят за волатилността, каза Айяр.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск каза, че цените на криптвалутите "изглеждат високи" през уикенда. Това бе възприето от някои като първоначален катализатор за продажбата през седмицата. По-късно Кати Ууд от Ark Investment Management заяви в интервю за Bloomberg, че е „много положително настроена по отношение на биткойн“, но не разкрива дали Ark е направил покупка.

По-рано тази седмица съоснователят на Microsoft Corp. Бил Гейтс заяви в интервю за Bloomberg Television, че не е фен на биткойн, докато министърът на финансите на САЩ Джанет Йелен заяви, че токенът е „изключително неефективен начин за провеждане на трансакции“.