Електронните скутери се обръщат към AI, за да намалят инцидентите с пешеходци

Внедряването на технология за компютърно зрение ще помогне за изграждането на по-безопасни градове

17:44 | 25 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Ian Forsyth/Bloomberg
Снимка: Ian Forsyth/Bloomberg

Компаниите за електрически скутери се обръщат към технологиите, за да се опитат да намалят инцидентите и нараняванията сред потребителите на превозните си средства и пешеходците.

Проблемът стана толкова сериозен, че страни, включително Сингапур, Франция и Испания, забраниха електронните скутери да се движат по пешеходните пътеки. Проучване сред повече от 100 потребители, анкетирани в спешното отделение във Вашингтон, DC, установи, че близо три на всеки пет са ранени по време на каране на тротоар, предава CNN Business.

Шведският оператор Voi - който има над 6 милиона водачи на скутери в 50 европейски града - си партнира със стартъпа от Дъблин Luna, за да разработи система от камери и сензори, които могат да разпознаят на каква повърхност се движи един скутер, както и да установят присъствие на пешеходци наблизо.

Технологията работи в реално време. Малка камера, монтирана на вертикалната лента на електронния скутер, заснема пътя напред, докато алгоритъм, изграден върху хиляди изображения и видеоклипове, отговаря за разпознаване на околната среда.

С тези данни скутерът може да бъде програмиран да реагира по различни начини.

„Може да забави скоростта си, докато водачът на скутера се изкачва по тротоар; може да намали скоростта, ако открие пешеходци... Може да даде звукови предупреждения както на водача, така и на околните, ако технологията открие опасно поведение", казва Шахин Газинури, вицепрезидент по хардуерно инженерство във Voi.

Как точно ще реагират скутерите на Voi, тепърва ще се решава, добавя той и ще зависи от резултатите от едногодишно изпитание на технологията, започнало миналия ноември в Нортхамптън, Англия.

По време на първата фаза на изпитанието електронни скутери, оборудвани с технологията на Luna, са били управлявани от служители на Voi.

„Системата успява да разпознава пътни настилки и пешеходци с повече от 90% точност“, казва изпълнителният директор на Luna Андрю Флери пред CNN Business.

Той очаква втората фаза да започне през март и април, когато скутерите ще бъдат пуснати за обществено ползване в Нортхамптън. Въпреки че процесът е съсредоточен върху един град, Флери казва, че технологията може лесно да бъде адаптирана към всеки град, на алгоритмите просто ще трябва да им бъдат подадени на нови изображения, показващи как се маркират велоалеите и тротоарите в района.

Подобна технология вече е внедрена в автомобилите. Тя може да предупреди шофьора за близките препятствия при заден ход. Но представянето на тази технология на електронните скутери беше предизвикателство.

"Микромобилността в идеалния случай е лека и евтина форма на транспорт. Трябва да сме наясно с цената на технологията, която произвеждаме", казва Флери.

Други компании за електронни скутери също внедряват подобни системи. Spin, подразделението за микромобилност на Ford, наскоро обяви, че ще добави технология за компютърно зрение и машинно обучение към следващия си парк от електронни скутери.

Градовете също са приканвани да въведат нови мерки за безопасност, тъй като употребата на електронни скутери продължава да се увеличава. Компанията за пазарни проучвания Berg Insight прогнозира, че до 2024 г. ще работят 4,6 милиона споделени електронни скутери в световен мащаб спрямо 774 000 в края на 2019 г.

Александър Сантакреу, автор на доклада на Международния транспортен форум (ITF) за микромобилността през 2020 г., казва, че макар технологията, разработена от фирми за електронни скутери, да е обещаваща, справянето с градската инфраструктура и ограниченията на скоростта на моторните превозни средства трябва да бъде приоритет.

Сблъсъците с пешеходци често "се случват на места, където водачите на скутери не се чувстват сигурни на улицата и се качват на тротоарите", казва той.

За да се справят с това, градовете трябва да въведат повече велоалеи и да работят за понижаване на средната скорост на автомобилите, казва Сантакреу. ITF също така призовава операторите на микромобилност да предоставят на градските власти данни за произшествията.

Партньорството между Luna и Voi възнамерява да направи точно това. „Като доставчик на микромобилност имаме широкомащабна база данни, която да предоставим на градовете и да помогне за подобряване на инфраструктура“, казва Газинури.

Той се надява, че внедряването на технология за компютърно зрение ще помогне за изграждането на по-безопасни градове не само за скутери, но и за пешеходци и мотоциклетисти.

„Ние искаме да направя градове за живот, а не за коли ", казва той.