Британските компании: Бюрокрацията след Brexit ни спъва търговията

Натискът върху веригите за доставки във Великобритания нараства

16:25 | 25 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Според британски компании новите митнически формуляри, необходими след Brexit, са най-голямото препятствие за търговията с останалия свят, показват официални данни, цитирани от Bloomberg.

Около 38% от компаниите износителите и 39% от тези, които внасят стоки определят попълването на формуляри като основна пречка, показва проучване, проведено от Службата за национална статистика. Докато половината от износителите не съобщават за затруднения при международната търговия, безпокойството по отношение на документацията са повече от тези свързани с проблемите по границите на Обединеното кралство и транспортните разходи.

Проучването показва, че затрудненията на пристанищата оказват сериозно влияние върху способността на Великобритания да търгува, след като страната напусна митническия съюз на ЕС. Компаниите, които внасят стоки предупреждават, че предстои да бъдат изправени пред още повече бюрокрация, когато новите разпоредби влязат в сила през април и юли.

Почти една трета от компаниите, отговарящи за транспорта на стоки от Великобритания към Северна Ирландия заявиха, че обемите се понижават през последните две седмици.

Според друго проучване, проведено от Chartered Institute of Procurement and Supply, повече от половината от компаниите съобщават за по-големи закъснения от началото на годината, които отнемат средно два или три дни.

„Закъсненията продължават да се удължават, оказвайки все по-голям натиск върху веригите за доставки на Обединеното кралство“, казва икоомиста на CIPS Джон Глен.

„Въздействието на тези закъснения ще стигне далеч по веригата на доставки и в крайна сметка ще доведе до недостиг на продукти и завишени цени за крайните потребителите“, допълни той.