Бил Гейтс срещу Илон Мъск – за и против биткойн

Според третия най-богат човек в света ако нямаш толкова пари колкото Мъск, трябва да си много внимателен при покупката на биткойн

13:01 | 25 февруари 2021
Обновен: 13:18 | 25 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Освен ако не сте най-богатият човек в света, не бива да купувате биткойни. Това е посланието на Бил Гейтс - третия най-богат човек в света.

С рали от над 400% през последната година биткойнът става все по-разпространен и всички, включително известни инвеститори и политици, говорят за това. Неотдавна Tesla на Илон Мъск инвестира 1,5 милиарда долара в криптовалутата и заяви, че ще я приеме за разплащания, припомня Bloomberg.

За Гейтс това не е нещо, което масово хората трябва да купуват, като освен всичко е и вредно за околната среда, тъй като добиването на монетите изисква много енергия.

„Илон има тонове пари и е много опитен, така че не се притеснявам, ако неговите биткойни се движат свободно нагоре или надолу“, каза Гейтс в интервю за телевизия Bloomberg. Той добави: „Мисля, че хората, които се увличат по тези мании, нямат толкова излишни пари. Ако имате по-малко пари от Илон, вероятно трябва да внимавате".

Мъск, чието богатство възлиза на 189,6 милиарда долара според Bloomberg Billionaires Index, е запален поддръжник на биткойн - до такава степен, че повлия на цената на токена. Биткойнът поскъпва със 76% този месец след инвестицията на Tesla, преди да се срине с 13%, след като самият Мъск написа в Twitter, че цените на криптовалутите „изглеждат високи“.

Дебатът за биткойн не е нов. Милиардерът Уорън Бъфет смята, че криптовалутите нямат стойност и не произвеждат нищо. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, друг дългогодишен скептик, заяви на конференция, организирана от New York Times“ по-рано тази седмица, че биткойнът е „изключително неефективен начин за извършване на трансакции“.

Но тъй като все повече и повече компании, като PayPal Holdings, Visa и MasterCard, започват да приемат биткойн, токенът придоби по-широко признание. Докато централните банки, включително Федералният резерв и Европейската централна банка, проучват как да дигитализират собствените си суверенни валути, а компании като Fidelity Investments стартират фондове, позволяващи на инвеститорите да добавят криптовалути към портфейлите си, дебатът остава отворен.