Байдън отмени заповеди на Тръмп за финансовото регулиране и имиграцията

Американският президент разпореди и да се реши проблема с недостига на чипове

09:45 | 25 февруари 2021
Обновен: 09:45 | 25 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският президент Джо Байдън отмени поредица от заповеди и меморандуми, издадени от Доналд Тръмп, засягащи политиките за финансовото регулиране и имиграцията, съобщава Bloomberg.

Това са поредните действия, с които той заличава наследството на Тръмп. Само през първата седмица на управлението си Байдън издаде 39 изпълнителни действия, много от които отмениха заповедите на бившия президент.

Байдън отмени облекчените регулации за финансовия сектор, които Тръмп въведе през 2017 г.

Американският президент се насочи и към някои от най-противоречивите действия, които Тръмп предприе през последните си месеци на поста.

Сред тях е оттеглянето на изпълнителна заповед, която използва пандемията от Covid-19, за да спре издаването на нови зелени карти –  ход, който драстично намали законната имиграция по времето на Тръмп. Аргументите на Доналд Тръмп бяха, че с тези мерки са необходими за защита на американската икономика, докато тя се възстановява от пандемията.

„Напротив, това вреди на САЩ, включително пречи на някои членове на семейства да бъдат заедно. Освен това вреди на индустриите в САЩ, които използват таланти от цял ​​свят“, заяви Байдън. 

Байдън беше подложен на силен натиск от страна на защитниците на правата на имигрантите да отмени забраните за имиграция на Тръмп, които трябваше да изтекат в края на март. От своя страна други групи, които пък подкрепят по-ниските нива на имиграция, заявиха, че мерките са от съществено значение за защита на американските работници.

Байдън обаче не отмени всички мерки на Тръмп, свързани с пандемията. Сред тях е ограничението за някои временни работни визи, включително H-1B, които технологичните компании използват, за да наемат програмисти и инженери от други страни. Бизнесът призова Байдън незабавно да отмени тези забрани, като посочи, че те пречат на американските компании.

Байдън също така подписа указ, който има за цел да увеличи броя на работните места в производството, като подсили снабдителните вериги в САЩ за акумулатори и батерии, лекарства, ключови минерални ресурси и полупроводници, пише BBC.

САЩ стават все по-зависими от вноса на тези продукти - потенциален риск за националната сигурност и икономика, с който правителството на Байдън се надява да се справи.

Президентът на САЩ Джо Байдън разпореди на длъжностни лица да намерят начини за укрепване на веригите за доставки, тъй като недостигът на компютърни чипове засегна производителите по целия свят.

„Съединените щати трябва да гарантират, че недостигът на производство, търговските смущения, природните бедствия и потенциалните действия на чуждестранни конкуренти и противници никога повече няма да направят САЩ уязвими“, се посочва в изяление.

Съединените щати се борят с недостига на доставки от началото на пандемията, която доведе до дефицит на маски, ръкавици и други предпазни средства, а това се оказа предизвикателство за работещите на първа линия.

Освен това липсата на чипове е поредният пример за затрудненията в доставките, пред които са изправени американските компании.