SPAC на LinkedIn придобива компанията за въздушни таксита Joby

Компанията има стратегическо партньорство с Toyota Motor Corp. за производство и наскоро придоби Uber Elevate

17:41 | 24 февруари 2021
Обновен: 17:41 | 24 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дружеството за придобиване със специално предназначение (SPAC), т.нар. компания „празен чек“, създадена от основателя на LinkedIn Corp. Рийд Хофман и основателя на Zynga Inc. Марк Пинкус, се съгласи да се слее с Joby Aviation като средство да направи компанията за производство на въздушни таксита публична, предава Bloomberg.

Покупката на Join от Reinvent Technology Partners оценява обединената компания на 6,6 милиарда долара и се очаква да осигури около 1,6 милиарда долара приходи, пише в изявление на партньорите oт сряда. Очаква се сделката да приключи през второто тримесечие и да включи Joby Aviation на Нюйоркската фондова борса.

Много от дружествата за придобиване със специално предназначение като Reinvent разграбват стартиращи компании в секторите на транспорта, задвижвани от алтернативна енергия. Joby произвежда електрически самолети, насочени към транспортиране на пътници в градски условия.

Компанията има стратегическо партньорство с Toyota Motor Corp. за производство и наскоро придоби Uber Elevate, операцията за въздушно такси на компанията за споделяне на пътувания Uber Technologies Inc. Миналата година Joby се съгласи с Федералната авиационна администрация на САЩ за стандарти за сертифициране на eVTOL и получи одобрение за летателна годност от Air Force.

Очаква се приходите от сделката да финансират стартирането на пътнически услуги от Joby, включително сертифициране и развитие на производствени мощности.