Джей-Зи и LVMH гръмнаха тапата на съвместен бизнес за шампанско

LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton придоби 50% дял в Armand de Brignac

15:28 | 23 февруари 2021
Обновен: 15:28 | 23 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Джей-Зи и LVMH гръмнаха тапата на съвместен бизнес за шампанско

Джей-Зи и LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton обединяват усилията си в бизнеса с шампанско, допълнително затвърждавайки съюза между хип-хопа и света на лукса, след като пандемията от Covid-19 сви продажбите на пенливото вино по целия свят, предава Wall Street Journal.

LVMH, най-големият производител на шампанско в света, е придобил 50-процентен дял в Armand de Brignac - висококачествената марка шампанско, собственост на рапъра и магнат Джей-Зи. Марката, една от най-младите в знаменития френски регион за пенливи вина Шампан-Ардени, е известна със своите метални бутилки, които струват стотици долари всяка.

Инвестицията, посочиха LVMH и Джей-Зи, е насочена към разрастването на Armand de Brignac чрез глобалните дистрибуторски мрежи на LVMH, като същевременно използва ресурсуте на конгломерата в Шампан. Обединяването идва в труден момент за Шампан: пандемията доведе до отмяна на сватби и други празненства за гърмене на бутилки, намалявайки продажбите на пенливото виното с около 20% миналата година. Двете страни не предоставиха подробности за стойността на сделката.

„Работихме наистина усилено, за да поддържаме марка, която се разрастваше по-бързо от персонала, който имахме наличен, и нуждаеща се от много по-голям експертен опит, от който имахме наличен“, каза в интервю Джей-Зи. 

„Ние сме в този бизнес от 15 години, а не от 100.“

Партньорството показва как европейските луксозни марки вече възприемат чернокожите изпълнители и продуценти, както и хип-хоп културата като цяло, опитвайки се да привлекат по-млада и по-разнообразна клиентела. Риана и LVMH стартираха линия от козметични продукти - Fenty Beauty. Рапърът Гучи Мейн и италианската модна къща Gucci работят по съвместна модна линия. Dior, марка на LVMH, използва рапъра Ейсап Роки като модел в няколко техни мъжки колекции. Уличният стил на облекло се превърна в основен елемент на луксозната мода.

"Мисля, че хората са приели, че тези два свята си подходжат естествено, но в началото далеч не беше така", каза Джей-Зи. 

Рапърите отдавна вмъкват в текстовете на песните си препратки към Dior, Louis Vuitton, Dom Pérignon и други марки. Но доскоро луксозната индустрия държеше хип-хоп феновете на разстояние. Това пристрастие подтикна Джей-Зи да инвестира в Armand de Brignac.

Откакто изгря неговата звезда през 90-те години, роденият в Бруклин рапър, беше фен на Cristal, многократно използвайки луксозната марка в текстовете си. Това се промени, когато през 2006 г. изпълнителен директор на компанията майка на Cristal беше попитан от The Economist дали марката по някакъв начин не е ощетена от връзката си с рапара. „Това е добър въпрос, но какво можем да направим“, отговори тогава той.

Джей-Зи малко след това организира бойкот на Cristal. По-късно през 2006 г. във видеото към сингъла си „Покажи ми какво имаш“ (“Show Me What You Got”), той направи препратка към друга марка: Armand de Brignac, която се нарече „Ace of Spades“ (Асо Пика) и беше стартирана по-рано същата година в градчето Шини ле Розе, Шампан. Брандът бързо съобщи за това

Джей-Зи беше един от ранните инвеститори в Armand de Brignac и през 2014 г. той изкупи дела на партньора си - компанията за спиртни напитки Sovereign Brands. Френската марка е един от няколкото бизнеса в портфолиото на рапъра, което включва още агенцията за подбор на таланти Roc Nation и D’Ussé Cognac. Миналият месец той обяви създаването на фонд за инвестиции в стартъпи за канабис, притежавани от малцинства.

В Armand de Brignac LVMH видя марка, която бързо привличаше нови консуматори на шампанско към луксозния сегмент на пазара, коментира Филип Шаус, ръководител на Moët Hennessy - отдела за спиртни напитки на LVMH. „Бутилката има много по-модерен и дързък дизайн“, добави Шаус. 

„Това, което Джей-Зи правеше в началото не беше много очевидно, но се усещаше, че нещо се случва зад кулисите, което кара марката да работи по различен начин от другите."

Armand de Brignac се произвежда от малък екип в семейната винарнска къща Cattier Champagne. Филип Шаус заяви, че ресурсите на LVMH в Шампан - над 16 хил. декара лозя - вероятно ще бъдат използвани, за да увеличат произведствения обем на марката през следващите години.

Сделката възникна в резултат на дискусии, започнати между Джей-Зи и Александър Арно, 28-годишният син на френския милиардер Бернар Арно, главен изпълнителен директор и контролиращ акционер в LVMH. Джей-Зи сподели, че за пръв път се е срещнал с Александър преди няколко години в Париж на пътуване с Кание Уест. Сделката продължи напред, след като Бернар, Александър Арно и Филип Шаус се срещнаха няколко пъти с Джей Зи в дома му в Лос Анджелис.

Джей-Зи заяви, че очаква да си сътрудничи с LVMH и по други проекти в бъдеще. Привлекателността на лукса за рапърите, каза той, идва от желанието да празнуват, след като оцеляха в отчаянието на живота в крайните квартали.

„Ако се поставите на мястото на хората, които идват от тези квартали, можете да разберете защо някой, на когото петима от шестте им приятели са починали, би искал да празнува факта, че е жив“, коментира Джей-Зи, добавяйки, че рапърите обичат неща, които са добре направени, и неща, които оцеляват.