Ford става почти напълно електрически в Европа да края на десетилетието

До средата на 2026 г. всички леки автомобили, които Ford продава, ще бъдат plug-in хибриди или напълно електрически

15:17 | 17 февруари 2021
Обновен: 15:17 | 17 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Ford Motor Co. ще преразгледа драстично бизнеса си в Европа, където през миналата година не е продал нито едно напълно електрическо превозно средство, обещавайки да стане почти изцяло електрическо до края на десетилетието.

Една от първите стъпки в трансформацията, обявена в сряда, ще бъде влагането на 1 милиард долара в германски завод за сглобяване на автомобили, който ще започне да прави изцяло електрически модели след две години. До средата на 2026 г. всички леки автомобили, които Ford продава, ще бъдат plug-in хибриди или напълно електрически, предава Bloomberg.

До 2030 г. гамата пътнически автомобили на Ford ще бъде изцяло електрическа. Само неговият по-малък, но стратегически важен бизнес с търговски превозни средства ще продава някои микробуси и камиони, които все още не са електрически.

„Потребителите все повече искат да сме електрически. Нашите клиенти са много фокусирани върху устойчивостта и искат марките и компаниите, с които работят, да тръгнат с тях на това пътешествие“, каза в интервю президентът на Ford Europe Стюарт Роули.

Главният изпълнителен директор Джим Фарли се опитва да обърне страницата за мандата на своя предшественик Джим Хакет, който беше фокусиран върху преструктурирането, като постави Форд повече в офанзива. Фарли обяви планове за почти удвояване на бюджета на EV на автомобилния производител до 22 милиарда долара до средата на това десетилетие точно след като General Motors Co. заяви, че се стреми да продава само модели с нулеви емисии до 2035 г.

Инвестицията на Ford в Кьолн, Германия, ще модернизира 90-годишния завод, един от най-големите производствени комплекси в Европа. През следващите месеци автомобилният производител ще сподели повече подробности за плановете си за съоръжението, в което се сглобяват моделите Fiesta. Той ще продължи да произвежда този модел паралелно с нов EV за известно време, преди в крайна сметка да стане напълно електрически.

Ford изрази нужда от помощ, за да се съобрази с европейските ограничения за CO2 през миналата година поради проблеми с plug-in хибридната версия на спортния си автомобил Kuga. През октомври производителят постигна сделка за обединяване на автопарка си с Volvo Cars.

Партньорството с Volkswagen AG също ще помогне на Ford да електрифицира своя автопарк. Компаниите обявиха през 2019 г., че ще разширят алианса, сформиран предходната година, за да включват и съвместна работа по електромобили и технологии за самоуправление. Тогава Ford заяви, че ще построи поне една кола за масовите пазари в Европа през 2023 г., базирана на модулната платформа на VW, известна като MEB.

Разделянето на разходите ще бъде от ключово значение за поддържането на динамиката на печалбите на Ford в региона, където компанията се доближи до дългосрочната си цел за марж от 6% печалба през четвъртото тримесечие. Печалбата от 414 милиона долара преди облагането лихви и данъци допринася за най-доброто тримесечие на компанията от повече от четири години.