Еxxon публикува първата си годишна загуба от 40 години

Петролният титан на Запада отчете историческо обезценяване на активите си

17:05 | 2 февруари 2021
Обновен: 17:05 | 2 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Exxon Mobil отписа активи на стойност 19.3 млрд. долара, публикувайки си първата годишна загуба от най-малко четири десетилетия, предава Bloomberg

Като се изключи историческото обезценява на активите, Exxon се връща към печалба през четвъртото тримесечие, отчитайки поскъпване от 3 цента на акция и слагайки край на три последователни месеца на загуба. За сравнение оценката на Bloomberg Consensus беше за печалба на акция от 2 цента.

Оперативният паричен поток - ключов показател за корпоративната сила - се свива с почти 9% през последните три месеца на 2020 г. до 4 милиарда долара. И все пак компанията увери инвеститорите си, че ще запази непроменен тримесечния си дивидент на обща стойност 3,7 милиарда, който е третият по размер в индекса S&P 500. 

Exxon излиза от кризисната 2020 г., изправяйки се пред най-тежката си криза в съвременната си история. В допълнение към нарастващата критика към екологичните й политики, финансовите резултати на петролния гигант се влошиха. Exxon не е увеличил изплащанията на дивиденти от началото на 2019 г.

Натискът, оказан от миналогодишния ценови срив, се оказва толкова голям, че главният изпълнителен директор на Exxon Дарън Уудс е провел предварителни разговори с колегата си от Chevron относно мегасливане, съобщи Wall Street Journal в неделя.

Разходите на

Разходите на Exxon надвишават оперативния паричен поток с 30 млрд. долара от 2015 година насам. Графика: Bloomberg

Обещанието на компанията да „поддържа“ нивата на дивидентите зарадва инвеститорите, които се тревожеха, че петролният титан може да прибегне до намаление, за да укрепи своите парични наличности. Още през октомври компанията обеща да се ангажира с въпроса по увеличиване на дивидентите, но това се промени месец по-късно, когато ръководството избегна да спомене „нарастване“, когато бе повдигнат казуса с изплащанията.

Exxon не е единственият петролен гигант, изправен пред сериозни предизвикателства, въпреки възстановяването при цените на суровините. Chevron разочарова акционерите си в края на миналата седмица с изненадваща загуба, основана на по-слаби от очакваното маржове при рефиниране. По-рано днес BP публикува малка печалба, която бледнее пред размера на печалбата на петролния износител в месеците преди пандемията. ConocoPhillips отчете трета поредна загуба.

Започвайки петата си година като главен изпълнителен директор на Exxon, Уудс насочва усилията си в прилагане на строги съкращения на капиталовите и оперативните разходи, като се отказа от своя план за разширяване на производството, стартиран през 2018 г., когато разходите за сондажи и строителство на съоръжения бяха ниски. Exxon обяви 14 000 съкращения на работни места, забави мегапроекти от Пермския басейн до Мозамбик и се ангажира да поддържа строго управление на разходите до средата на това десетилетие.

Съкращенията промениха в по-позитивна насока мнението на анализаторите от Wall Street във връзка с книжата на компанията, особено с възстановяването на цените на петрола през тази година. Въпреки това акционерите на Exxon продължават да търпят огромни загуби след 41-процентния срив в стойността на акциите през 2020 г. и дългогодишна недостатъчна ефективност в сравнение с конкурентите. 

Миналата седмица инвестиционната фирма Engine No. 1 официално се зае със задачата по промяна в стратегията, номинирайки четирима директори в борда преди годишното събрание на Exxon през май. Инвеститорът, който има подкрепата на правителствената агенция California State Teachers’ Retirement System, призовава Exxon да инвестира повече в чиста енергия, да се ангажира с намаляване на емисиите и с подобряване на възвръщаемостта.