Салман: Aramco ще пусне в продажба повече акции

35-годишният саудитски престолонаследник планира да увеличи размера на държавния инвестиционен фонд до 1,1 трлн. долара

17:11 | 28 януари 2021
Обновен: 17:17 | 28 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Saudi Aramco ще стартира продажба на повече акции като част от плана на кралството да увеличи размера на своя държавен инвестиционен фонд (PIF) до 1,1 трилиона долара до 2025 г., според саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, цитиран от Bloomberg

„През следващите години ще има повече публични емисии на акции на Aramco“, заяви Мохамед по време на видео, излъчено в четвъртък във форума "Инвестиционна инициатива за бъдещето (FII)" в Рияд. 

„Тези парични средства ще бъдат преведени в Публичния инвестиционен фонд (PIF) и ще бъдат инжектирани отново в и извън кралството в полза на фонда.“

Фактическият владетел на кралството не уточни дали най-голямата петролна компания в света ще листне повече акции на местно ниво, или ще ги продаде на чуждестранна борса, или и двете.

Aramco листна своите акции за първи път на риадската борса Тадавул в края на 2019 г., което представляваше най-голямото първоначално публично предлагане в света. Саудитското правителство все още притежава около 98% от компанията, която има пазарна капитлизация от 1,9 трилиона долара - на второ място в света след тази на Apple.

Принцът се обърна на арабски в интервю с бившия италиански премиер Матео Ренци. FII е годишното инвестиционно събитие в кралството и тази година в него взеха участие водещи световни мениджъри като Стийв Шварцман на Blackstone Group и Масайоши Сон на SoftBank. Повечето разговоряха чрез видеовръзка, въпреки че някои от тях като главният изпълнителен директор на Total Патрик Пуяне присъстваха лично.

Изграждането на PIF

Принц Мохамед засегна темата за Aramco, докато обсъждаше как държавният инвестиционен фонд планира да увеличи активите си от около 400 милиарда долара. Един от източниците на растеж, коментира престолонаследникът, ще бъдат активите, които понастоящем се оценяват на нулева стойност в счетоводството на PIF, включително земята, върху която правителството планира да изгради футуристичния град Неом и проекта "Червено море"

„След като бъдат инжектирани инвестициите, това ще рефлектира върху стойността на самите активи“, посочи 35-годишният принц.

Паричните средства, генерирани от по-нататъшни приватизации, също ще бъдат прехвърлени в PIF, добави още бин Салман. „Не мисля, че ще бъде трудно предизвикателство“, каза принцът, визирайки целта от 1,1 трилиона долара, добавяйки, че без съмнение тя ще бъде постигната.