Най-големият фонд за богатство в света записва възвръщаемост от 123 млрд. долара през 2020 г.

Акциите на технологичните компании са генерирал 41,9% от възвръщаемост за фонда

15:10 | 28 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Odin Jaeger/Bloomberg
Снимка: Odin Jaeger/Bloomberg

Суверенният фонд на Норвегия, най-големият в света, е върнал 123 милиарда долара на инвеститорите си през миналата година, докато пазарите получиха вълна от безпрецедентни фискални и парични стимули за борба с коронавирусната криза.

Представянето на норвежкия фонд беше подсилено от огромния ръст на акциите на технологичните компании, който генерира 41,9% от възвръщаемостта за фонда, информира Bloomberg.

„Това се дължи главно на пандемията, довела до огромно увеличение на търсенето на продукти за онлайн работа, образование, търговия и развлечения“, заяви главният изпълнителен директор на Фонда Николай Танген.

Фондът на стойност 1,3 трилиона долара записва обща възвръщаемост от 10,9%, съобщи инвеститорът от Осло в четвъртък. Неговият портфейл от акции осигури 12,1%, докато облигациите върнаха 7,5%, а недвижимите имоти загубиха 0,1%. Фондът заяви, че общата му възвръщаемост е с 0,27 процентни пункта над средната.

2020 г. беше драматична за Суверенният фонд на Норвегия. Танген, който започна като главен изпълнителен директор през септември, беше привлечен след бурен процес на набиране на персонал и вече даде ясно да разбере, че планира да промени няколко неща в инвестиционния гигант. Танген иска да разчита повече на външни мениджъри на активи и технологии, за да преследва най-добрите резултати. Той също така даде да се разбере, че от тук нататък Фондът ще се фокусира предимно върху устойчивостта.

Фондът е създаден през 90-те години за инвестиране на приходите на Норвегия от петрол и газ в чужбина. Идеята беше да се предотврати прегряването на вътрешната икономика, като същевременно се запази и изгради богатство за бъдещите поколения. С участия в около 9000 компании фондът притежава около 1,5% от световните акции. Той е в процес на повишаване на експозицията си към северноамерикански акции.

Правителството на Норвегия направи рекордно изтегляне от фонда миналата година за борба с пандемията, като облекчи натиска върху централната банка да прибегне до нетрадиционните мерки на паричната политика, необходими на много от нейните колеги.