Сливанията и придобиванията в ЦИЕ са на най-ниското ниво от десетилетие

Данните за България показват спад на броя сделки до 63 от 70 през 2019 г. и 87 през 2018 г.

18:21 | 22 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Активността по сливания и придобивания в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) намалява през 2020 г. в резултат на пандемията от Covid-19. Обемът на сделките се свива до най-ниското си ниво през последните 10 години, съобщава Investor.bg.

Спадът обаче се дължи основно на понижението на трансграничните сделки. Същевременно вътрешните трансакции се увеличават, тъй като местните инвеститори се възползват от пазара, пише онлайн изданието Emerging Europe.

В региона, вкл. Русия и Турция, през миналата година са осъществени 1 705 сделки на обща стойност 60,8 млрд. евро. Броят им се понижава с 12,9% на годишна база (спрямо 2019 г.), а стойността – с 16%. Пазарът все пак показва признаци на възстановяване в края на миналата година, като през последното тримесечие се отчита най-високата стойност от 2016 г. насам – 24,28 млрд. долара, или почти 40% от общия обем, показват данни на правната компания CMS, публикувани съвместно с групата за проучвания EMIS.

Данните за България показват спад на броя сделки до 63 от 70 през 2019 г. и 87 през 2018 г., а стойността се свива до 600 млн. евро спрямо над 2,7 млрд. евро година по-рано и 2,5 млрд. евро през 2018 г. Според оценките в доклада най-голямата сделка у нас през миналата година е за Нова Броудкастинг Груп, следвана от тази за соларния парк в Караджалово и за Perform Business Center. Трите най-активни сектора са ИТ и телекомуникации, имоти и строителство, търговия на едро и дребно. 

„Като цяло регионът се развива бързо и икономическите ефекти от пандемията не са толкова сериозни, колкото се очакваше“, коментира Хореа Попеску, експерт за Централна и Източна Европа от CMS. „Много сделки не се случиха, защото бяха отложени, но от есента виждаме засилване на активността, което е добър знак за 2021 г.“, допълва тя.

Стефан Стоянов, който оглавява отдела за сливания и придобивания в EMIS, коментира, че въпреки разрушителното въздействие на Covid-19 през 2020 г., регионът се оказва устойчив и развитието му изпреварва други места, които са засегнати по подобен начин от пандемията. „В много от страните, които наблюдаваме, се реализираха ключови стратегически сделки с участието на чуждестранни инвеститори, а активността на частния капитал е силна“, казва той.

Едновременно с глобалната тенденция в Централна и Източна Европа се възстановява инвеститорското доверие в капиталовите пазари и 26 компании от региона са листнали на борсите за първи път, като достигат обща пазарна стойност от 4,79 млрд. евро. Броят на IPO-та в региона е почти двойно по-голям спрямо предходната година (14) и е най-голям от 2015 г. насам.

Второто най-голямо първично публично предлагане в Европа се състоя в Полша, където платформата за електронна търговия Allegro се листна на фондовата борса във Варшава. Това първично публично предлагане стана най-успешното в историята на варшавската борса, а компанията се превърна в най-голямата публична фирма в Полша.

Повече по темата четете на Investor.bg.