Следващият Уорън Бъфет: Инвеститорите не оценяват рисковете на пазара

Най-ясен пример за това е Tesla, смята главният изпълнителен директор на Baupost Сет Кларман

19:23 | 22 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Сет Кларман, главен изпълнителен директор на The Baupost Group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Сет Кларман, главен изпълнителен директор на The Baupost Group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвеститорите не разпознават опасността, заяви спряганият за следващия Бъфет Сет Кларман, инвеститорът милиардер зад хедж фонда Baupost, в писмо, цитирано от Financial Times.

Коментарът на Кларман е по повод Федералния резерв и финансовото министерство на САЩ, които, според него, увеличават пазарния риск.

“Да се опитваш да установиш дали икономиката е в рецесия е все едно да правиш опити да разбереш дали имаш температура, след като едва наскоро си взел огромна доза аспирин”, посочи Кларман. Той е определян като следващия Уорън Бъфет заради приликите между двамата в начина, по който инвестират, както и заради силните им резултати.  

Той предупреди, че ниските лихвени проценти и големите потоци правителствени стимули създават среда, в която инвеститорите оперират сякаш рисковете са “просто изчезнали”.

“Това поведение може би е най-видимо в Tesla”, смята Кларман - тъй като компанията, която е “едва печеливша” отчита ръст на цените на акциите си “отвъд всякакви причини”. Книжата на американския производител на електромобили поскъпнаха с впечатляващите 675% през миналата година.

Въпреки че много хедж фондове се радваха на невероятна възвръщаемост през 2020 г., Кларман, който основа Baupost преди почти четири десетилетия и го превръща в гигант за 30 милиарда долара, изостава от по-широкия фондов пазар според Financial Times.

Междувременно цените на акциите продължават да се повишават до рекордни нива, като индексите Dow Jones Industrial Average, Nasdaq Composite и S&P 500 отбелязаха ръстове по време на сесията в четвъртък.