Завръща ли се доктрината за силния долар?

Новият финансов министър на САЩ Джанет Йелън няма да настоява за слаб долар

10:24 | 22 януари 2021
Обновен: 10:25 | 22 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В продължение на десетилетия САЩ се открояваха като единствената нация, която традиционно предпочиташе паричната си единица суперсилна. Инвеститорите се стичаха към долара, което позволява на САЩ да заемат много пари при ниски лихвени проценти. Американските потребители пируваха с него, купувайки вносни екстри за по-малко. Но под манифеста на бившия президент Доналд Тръмп „Америка на първо място“, т. нар. политика на силен долар беше изтласкана настрана, тъй като поскъпването на валутата вредеше на износа на САЩ и на печалбите на американските мултинационални компании. Джанет Йелън, избраната от президента Джо Байдън за нов министър на финансите, обаче сигнализира, че ще върне стабилността и предвидимостта на валутния пазар, пише Bloomberg. 

Каква е ситуацията?

На изслушването си за потвърждение на 19 януари Йелън не изтъкна предимствата на по-слабия долар, както когато беше управител на Федералния резерв. По-скоро тя каза, че пазарът трябва да определя обменните курсове. Въпреки че не се позова изрично на политиката за силен долар, тя увери пазарите, че не цели слаба национална валута. Тръмп и Стивън Манучин, неговият министър на финансите, скъсаха с десетилетна традиция, като многократно и открито признаваха, че по-слабите зелени пари са добри за търговията в САЩ, въпреки че техните изявления понякога бяха противоречиви и объркващи. По-слабият долар бе добра новина за протекционистките търговски политики на Тръмп, включително желание за по-ниски търговски дефицити и увеличен износ на американски стоки. През 2019 г. екипът на Тръмп не изключи намесата на валутните пазари, за да отслаби зелените пари - ход, който би нарушил ангажиментите към Г-20.

Йелън избягва да се ангажира със „силен“ долар, както много от нейните предшественици. Но тя също няма да настоява за слаб долар, за да спечели търговско предимство. По-скоро Йелен сигнализира, че не се противопоставя на слабостта на долара - ако пазарите го оценят по този начин. Това е промяна от гледната точка на Доналд Тръмп, че солидният долар вреди на износа, но нито той, нито Манучин някога подкрепиха желанието си за слаба валута с действия. 

„Съединените щати не търсят по-слаба валута, за да получат конкурентно предимство и трябва да се противопоставим на опитите на други държави да го направят“, каза от своя срана Джанет Йелън по време на изслушването си.

Контекстът

Икономиката на САЩ се превърна в най-голямата в света през 1870-те години, но британската лира остана доминиращата валута. Това се промени със създаването на Федералния резерв през 1913 г. Първата световна война също помогна, като принуди други държави да преустановят конвертируемостта на парите си в злато. Споразумението от Бретън Уудс кодифицира предимство на долара през 1945 г., тъй като парите на САЩ станаха стандарт, използван за определяне на обменните курсове. Тази система се срина през 1971 г., но възходът на долара продължи. През 1985 г. Споразумението от Плаза, постигнато от САЩ и останалите четири най-богати икономики, понижи за известно време стойността на долара, за да забави японския износ. Въпреки това доларът остава доминиращата резервна валута, използвана от страните за плащане на международни дългове. През 1995 г. министърът на финансите Робърт Рубин твърди, че силният долар е в национален интерес на САЩ - мантра, повтаряна от всеки от неговите наследници до Манучин, според когото скъпите зелени пари са полезни в дългосрочен план, но не задължително и в краткосрочен план. Дори глобалната финансова криза от 2008 г. укрепи долара, тъй като инвеститорите търсеха сигурност в държавния дълг на САЩ. Полетът към долара беше повторен в началото на пандемията през 2020 г. За останалата част на света опасността се крие в деноминиран в долари дълг, продаван на развиващите се пазари като Бразилия и Индия, тъй като по-силен долар прави тези задължения по-трудни за изплащане.

Аргументът

Винаги има победители и губещи, когато валутата на дадена държава се покачва или пада. И все пак секретарите на Министерството на финансите на САЩ традиционно обещават да бъдат верни на силния долар, дори ако понякога открито обмислят ползите от по-слабата валута върху работните места и икономическия растеж. Въпреки че американските власти често критикуват други държави, които манипулират валутите си, те не са слепи за предимствата на по-слабата национална валута. През 2016 г. нарастващият долар тежеше върху плановете на Фед за повишаване на лихвените проценти. Бившият министър на финансите Лорънс Съмърс предупреди в началото на 2017 г., че по-силен долар ще навреди на американските работници, които се конкурират с тези от Мексико. В края на 2020 г. той посъветва Байдън, че фаворизирането на силен долар отново ще бъде „разумно“ за новия министър на финансите.