Всеки пети британец затъва в дългове в коронакризата

Неравенството в доходите се увеличава с нова сила

22:35 | 21 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Почти 9 милиона души във Великобритания са влезли в по-голям дълг до края на миналата година, за да преодолеят коронавирусната криза, показват нови данни, сигнализирайки за увеличаването на пропастта между богатите и бедните.

Това е около една пета от възрастното население на Великобритания от около 47 милиона души. Констатациите подхранват дебат за това как администрацията на Борис Джонсън може най-добре да защити сегменти от населението като младите и най-нископлатените, които са понесли най-тежкия икономически удар по време на кризата, информира Bloomberg.

Финансовият министър Риши Сунак и гуверньорът на Английската централна банка Андрю Бейли подчертаха тези опасения през последните седмици и започнаха да говорят за мерки, които могат да намалят неравенството.

Дълговете на

Дълговете на британците се увеличават заради коронакризата. Графика: Bloomberg

"Неравномерните ефекти на Covid ме притесняват", каза Бейли в уеб семинар в сряда.

Хората на възраст под 30 години и членовете на домакинствата с доходи по-малко от 10 000 паунда (13 700 долара) най-често са били порусени в неплатен отпуск, съобщиха в четвъртък от Службата за национална статистика.

Сред хората, които не могат да работят заради мерките срещу пандемията, повече от половината 20% с най-високи доходи продължават да получават пълни възнаграждения, в сравнение с малко повече от една четвърт от тези 20% с най-ниските доходи. Самонаетите лица и хората с увреждания са по-склонни да заемат 1000 лири или повече. Междувременно по-малко хора успяха да спестят за предстоящата година.

Отделни данни на статистическата служба показват, че разликата между богатите и бедните се увеличава дори преди пандемията да настъпи.

Неравенството в доходите, измерено с коефициента на Джини, нараства до 36,3% през финансовата година до март, отчитайки най-високото си ниво от десетилетие. Делът на доходите на най-богатите 1% се е увеличил от 7% на 8,3% от 2011 г. насам. В същото време средният доход, коригиран с инфлацията, на най-бедната една пета от хората е спаднал с 3,8% между 2017 и 2020 г.