Унгария стана първата европейска страна, която одобри руската ваксина

Унгарският регулаторен орган по лекарствата предостави спешно одобрение за употреба на Sputnik V за срок от 6 месеца

16:43 | 21 януари 2021
Обновен: 16:43 | 21 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Унгария стана първата държава от Европейския съюз, която одобри руската ваксина срещу коронавируса - ход, който представлява предизборен риск за Виктор Орбан, фокусиран в ускоряване на изхода на страната от здравната криза, пише Bloomberg.

Унгарският регулатор по лекарствата предостави спешно одобрение за дистрибуция на руската Sputnik V, както и за медикамента, разработен от AstraZeneca, заяви министърът на кабинета Гергели Гуляс на днешен брифинг. Решението последва натиск от страна на Орбан да ускори процеса по разпространението на ваксини, заобикаляйки Брюксел, който все още не е разрешил нито една от тях.

Докато Орбан е редовно критикуван в редиците на ЕС за добрите си отношения с руския президент Владимир Путин и ръководството на Китайската комунистическа партия, той може да се окаже първия, но не и последния западен лидер, който ще осигури алтернативни доставки от Изтока на фона на бавната дистрибуция на западните препарати, която продължава да дразни европейските правителства. Кабинетът в Будапеща също обмисля да закупи дози от китайска ваксина на Sinopharm.

Подобно на много от страните в ЕС Унгария е изправена пред обществен скептицизъм по отношение на ефектите на ваксините и досега е имунизирала малко повече от 1% от населението си на фона на недостига на дози от медикаментите на Pfizer/BioNTech и Moderna

Правителството предупреди, че ако не бъдат ускорени доставките, то допълнителни противопандемични мерки като вечерен полицейски час и затваряне на някои предприятия могат да влезат в сила през лятото.

Орбан се изправя пред парламентарни избори през 2022 г., които се очаква да бъдат най-оспорваните от години насам, след като опозицията се обедини срещу унгарския лидер, който в момента изпълнява четвъртия си мандат. Той обеща да защити жизнения стандарт на унгарците - трудно за постигане начинание, тъй като кабинетът му прогнозира икономически спад на БВП от 6,4% за 2020 г.

Външният министър Петер Сийярто ще посети Москва в петък, където вероятно ще се съгласи на голяма поръчка от руската ваксина. Въпреки спешното одобрение, което е предоставено първоначално за срок шест месеца, здравният орган на Унгария все още проучва ефективността на руския медикамент на основата на тестове, като масовите имунизации може да бъдат започнати само след одобрение за повсеместно прилагане, съобщи държавната телевизия късно в сряда, позовавайки се на националния регулаторен орган по лекарствата

„Искаме само да набавим ваксини, които вече са били използвани върху няколко милиона души и такива, които унгарските власти са сметнали, че са безопасни и ефективни и които са одобрили“, каза министърът на унгарския кабинета Гуляс.

Унгария също е готова да закупи над един милион дози от Sinopharm в рамките на дни след одобрение на регулаторите, посочи Орбан по държавното радио на 15 януари.

Идеологическа смяна

Готовността да продължи с източните поръчки на ваксини следва идеологическата промяна в политиката на Орбан, който от някогашен твърд поддръжник на западните ценности се превърна в лидер, зарекъл се да изкорени либералната демокрация и който култивира взаимоотношения със силни властимащи, често повод за конфликти с ЕС, докато консолидира властта си от десетилетие.

Усилията на Орбан в продължение на години са насочени в затоплянето на политическите връзки с помощта на бизнес сделки, включително финансираното от Русия разширение на единствената атомна централа в Унгария на стойност 15 млрд. долара и изграждането на железопътна връзка на стойност 2 млрд. долара между Будапеща и Белград, част от китайската инициатива „Един пояс, един път“. И двата договора са отчасти класифицирани.

Разширяването на тази външна политика на правене на сделки чрез ваксини, които ЕС все още не е одобрил, носи със себе си и своите рискове. Китайските и руските разработчици са много по-бавни в сравнение със своите западни конкуренти при публикуването на данни от клинични изпитания, повдигайки въпроси относно прозрачността, ефикасността и безопасността на техните медикаменти

Да успее да накара унгарците да се доверят на ваксините също ще представлява предизвикателство, след като Орбан, поддръжник на руския Sputnik още от ранните етапи на нейното разработване, заяви, че подложилите се на имунизация няма да знаят кой медикамент всъщност получават. Но по думите на Гергели Гуляс все пак ще бъде предоставено право на избор на унгарските граждани.

Унгарците все още са скептично настроени към ваксините срещу Covid-19, като само 27% от тях биха се имунизирали, ако медикаментът стане широкодостъпен, докато 29 на сто не биха се подложили на ваксинация, показва проучване на държавата статистическа служба, публикувано на 14 януари. Подобно проучване, изготвено месец по-рано, посочва, че само 15 на сто от унгарците биха се ваксинирали.