Стратези очакват ръстове на Wall Street до края на годината

На фона на “синята вълна” в САЩ експертите очакват повече фискални стимули, които да насърчат потреблението, икономиката и корпоративните печалби

09:44 | 22 януари 2021
Обновен: 09:48 | 22 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Първият месец на новата година все още не е приключил, а компаниите на Wall Street вече градят сценарии за допълнителен ръст на цените на акциите през 2021 г., пише Yahoo Finance.

На фона на “синята вълна” в САЩ стратези се подготвят за повече фискални стимули, които да насърчат потреблението, икономиката и корпоративните печалби в идните месеци. Очакванията са това да постави основите на силно икономическо възстановяване, след като достатъчно хора бъдат ваксинирани.

Все още има и рискове, включително по отношение на лихвените проценти; политиките на Федералния резерв; увеличаване на корпоративните данъци, след като икономиката се възстанови от пандемията.

Имайки предвид всички тези фактори, мнозина стратези смятат, че акциите ще продължат да поскъпват, дори по-силно през тази година, отколкото в края на 2020 г.

Ето какво очакват някои от стратезите на Wall Street за представянето на пазара през тази година:

RBC Capital Markets: Въпреки че очакваме 2021 да е силна година, тя идва с рискове

RBC Capital Markets публикува първоначалната си прогноза за представянето на американските акции на 20 януари. Според RBC индексът S&P 500 ще приключи годината на ниво от 4100 пункта, отбелязвайки ръст от 9% спрямо нивото си от 19 януари. Един от ключовите двигатели зад ръста ще бъде отварянето на икономиката, смятат от RBC, като прогнозите са брутният вътрешен продукт на САЩ да нарасне с 5% през 2021 г.

Преди да приключат годината с повишения на цените си, акциите вероятно ще бъдат на пауза за известно време след 16-процентното рали в края на 2020 г.

“Въпреки че очакваме 2021 да е силна година, тя идва с рискове. Прогнозираме период на консолидация, вероятно през първата половина на годината”, пишат стратези в бележка.

Според тях спад може да бъде отбелязан спрямо рекордните нива, които S&P 500 достигна, но в проценти той ще е едноцифрен, а показателят ще се понижи до около 3600 пункта. Експертите обаче добавят, че може да се очаква и краткосрочна корекция на индекса до 3200 пункта.

Те изтъкват, че според анализа им отслабването може да започне по всяко време, но може да отнеме и още няколко седмици да се материализира.

“Като цяло нивото на показателя ще отразява фундаментите на 2022 г. Дългосрочните рискове за пазара и изцяло положителна година включват по-високи корпоративни данъци, регулации за технологичните и интернет гиганти, по-малко приспособим Фед, забавяне при разпространението на ваксините”, посочват експертите.

Goldman Sachs: Повече фискални стимули и по-бърз растеж ще доведат до по-голяма печалба на акция в S&P 500 през 2021 г.

Goldman Sachs увеличи очакванията си за печалба на акция в S&P 500 през този месец, позовавайки се на допълнителния икономически тласък, който ще окажат увеличените фискални стимули след началото на управлението на демократите.

Компанията очаква брутният вътрешен продукт на САЩ да нарасне с 6,4% през 2021 г. и с 4% през 2022 г. - което е повишение спрямо предишните ѝ очаквания за растеж от съответно 5,9% и 3,7%.

“Изборите имат последствия. Контролът на демократите във Вашингтон след 20 януари ще доведе до повече фискални разходи, по-бърз растеж на БВП, по-висока инфлация и по-високи лихвени нива, отколкото очаквахме по-рано”, пишат стратези, водени от Дейвид Костин, в бележка.

Goldman увеличи очакванията за печалба на акция за S&P 500 с два процентни пункта до 31% или 178 долара. Въпреки това компанията понижи очакванията си за печалба на акция с два процентни пункта за 2022 г. до 10% или до 196 долара, а като причини посочва вероятното увеличение на корпоративните данъци под управлението на Демократическата партия.

Въпреки подобрените очаквания за печалба на акция през тази година Goldman Sachs запази прогнозата си за ниво на S&P 500 от 4300 пункта - повишение с 13% спрямо нивото, на което беше показателят в края на сесията на 19 януари.

Credit Suisse: Вероятната лавина след отлаганото потребителско търсене не може да бъде игнорирана

Credit Suisse увеличи очакванията си за нивото на S&P 500 и печалбата на акция за 2021 г. през този месец заради допълнителните фискални стимули. Компанията повиши прогнозата си за ниво на показателя до 4200 пункта в края на годината спрямо очакваните 4050 пункта по-рано, което е увеличение на индекса от 10,6% спрямо нивото му на 19 януари.

Credit Suisse сега очаква печалба на акция в S&P 500 от 175 долара през 2021 г., като по-рано прогнозираше тя да е 168 долара.

“Победата на демократите в Джорджия разчисти пътя на Байдън за по-широкото въвеждане на дневния му ред”, написа стратегът на Credit Suisse Джонатан Глоуб в бележка. “Това трябва да се отрази в допълнителни стимули, включително увеличение на изплащаните средства към отделните лица”, добавя той.

“Въпреки че времевата рамка за разпространението на ваксините се оказа голяма, вероятната лавина от отлаганото потребителско търсене не може да бъде игнорирана”, коментира Глоуб.

За разлика от някои други стратези Глоуб посочва, че не “очаква по-прогресивни политики по отношение на данъците или регулациите, които могат да засегнат по-широко технологичните, здравните, финансовите или енергийните акции” въпреки “синята вълна”.