Твърдият Brexit може да стане още по-твърд

Британският премиер Борис Джонсън призовава компаниите да бъдат търпеливи

21:14 | 20 януари 2021
Обновен: 21:14 | 20 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За всеки, който смяташе, че Brexit е приключил заедно с 2020 г., ранните признаци са, че след като се уредят неприятностите от вируса, той ще се превърне отново в най-голямото главоболие на Борис Джонсън, пише коментаторът Тереза Рафаел за Bloomberg.

Тя продължава като отбелязва, че не е добър знак, когато бивше лоби, подкрепящо Brexit, изведнъж се вбеси от част от сделката, която беше обявена за триумф.

„Ключът е, че си върнахме рибите и те вече са британски риби и са по-добри и по-щастливи от това“, каза пламенният поддръжник на Brexit Джейкъб Рийс-Мог пред почти празния парламент миналата седмица. Дали рибите са по-щастливи, или не е недоказано, но рибарите, които ги ловят, със сигурност не са.

Шотландски и някои английски риболовни компании изразиха негативното си мнение по-рано тази седмица заради увеличените разходи за правене на бизнес. Проблемът е не толкова в сложните условия на новите договорености за споделяне на квоти, а в бюрокрацията, която заплашва да съсипе бизнеса, който работи в продължение на поколения. Износителите на животни и животински продукти трябва да представят здравни сертификати за износ (EHC), както и сертификати за улов, които се издават от ветеринари и длъжностни лица, занимаващи се с въпросите по околната среда. Търсенето на EHC надмина предлагането и много фирми се борят с объркващи документи или ИТ проблеми.

Някои рибари са загубили десетки хиляди лири, тъй като живият улов е загинал, преди да достигне дестинацията си през Ламанша. По-големите риболовни кораби започнаха да разтоварват улова си в Дания, за да избегнат закъсненията, но това означава по-малко работа за шотландските преработватели. Вместо това някои ще трябва да продават замразена риба на по-ниски цени.

Риболовният бизнес не е единственият, който изпитва затруднения. Базиран в Лондон износител на месо се оплака от контейнери с уж прясно свинско, което гние в пристанището в Ротердам. „Вече не можем да го продадем и дори не можем да го върнем обратно в тази страна, защото нямаме правилните формуляри за това“, каза управляващият директор на DH Foods пред Times.

Собствениците на фризьорски салони заявиха, че изпитват затруднения с доставките на бои за коса (предимно от Франция). Уелският търговец на вино Даниел Ламбърт също изрази опасенията си, че новите документи, надбавките по веригата за доставки и други проблеми ще се отразят на цената на бутилка вино. Пазаруващите в Северна Ирландия намериха някои рафтове на супермаркетите празни.

Междувременно неприязънта на бизнеса към границата с Ирландско море беше толкова голяма, че фериботният оператор Stena Line отклони голям кораб, предназначен да проведе пътниците от Белфаст и Ливърпул към ирландско-френския маршрут.

Правителството на Джонсън има две думи за онези, които се оплакват: „дребни проблеми“. Или по-скоро бъдете търпеливи. Според него проблемът не е в самия Brexit, а промените в неизбежните и временни разходи. Пропуските в изпълнението ще бъдат отстранени. На риболовната индустрия е обещано обезщетение.

Разбира се, някои от проблемите ще се решат с времето. Търговската сделка беше постигната в последния момент и много фирми не бяха напълно подготвени. Съобщава се, че свинското месо, заседнало в Ротердам, е резултат от ветеринарен сертификат, който не е попълнен правилно. ИТ системите ще се подобрят и обработката на документи ще стане по-рутинна.

Това все още обаче прави ситуацията по-сложна, отколкото правителството иска да признае. Както търговските експерти през цялото време предупреждаваха, бариерите, извън митата, ще станат постоянни характеристики на пейзажа след Brexit, дори когато попълването на формулярите и митническите декларации станат по-рутинни.

Част от препятствия включват така наречените правила за произход, които изискват от предприятията да докажат в коя държава са произведени техните стоки. Изискванията за данък върху добавената стойност също стават много по-сложни. Търговското споразумение не включва взаимното признаване на оценката на съответствието, което би позволило базираните в Обединеното кралство лаборатории за тестване да удостоверят, че британските продукти отговарят на изискванията на ЕС.

Потребителите все повече откриват и тези неща.

„Бях помолена да платя мита за артикул, който поръчах онлайн, изпратен от Франция. Отказах. Купуването на продукти от други страни от ЕС някога е се случваше толкова често, колкото американците в Калифорния си поръчват продукти, произведени в Пенсилвания или Охайо. Оказва се, че това сега ще бъде скъпа услуга. HM Revenue & Customs са изчислили, че тези нови изисквания ще добавят 9,6 милиарда долара бюрократични разходи към търговията в ЕС“, пише коментаторът на Bloomberg.

Brexit вече е необратим поне за едно поколение. Но отношенията с ЕС никога няма да бъдат статични, което е в основата и на вечните преговори. Джонсън може да се опита да смекчи някои от тези търкания в търговското споразумение, като работи в рамките на една от 19-те специализирани комисии, обхващащи различните области, за да намали някои от главоболията.

Но както има начин да се намали малко поражението от Brexit, има и много възможности старото напрежение да бъде отключено отново и да ескалира. Предвид последните няколко десетилетия на британската политика, би било глупаво да залагаме срещу това. Или Великобритания, или ЕС могат да прекратят споразумението след 12-месечен срок за предизвестие.

Не е трудно да се разбере как връщането към ролята на изкупителна жертва може да се превърне в привлекателен вариант за някои от управляващата консервативна партия на Джонсън. Докато новата партия на Найджъл Фараж „ Реформирай Обединеното Кралство “ не представлява сериозна заплаха, тя може да повлияе на дебата, както популисткият политик в миналото, дори без да спечели място в Парламента. Някои вече призоваха за задействане на разпоредба от Северноирландския протокол за предприемане на едностранни мерки.

Стартирането на нова игра по размяна на обвинения или търсенето на начин да се оттеглят договорни ангажименти би подкопало усилията за възстановяване на икономиката след Covid-19 и след Brexit. Това също би разрушила търговските отношения, които остават изключително важни за Великобритания. Джонсън трябва да се противопостави на това на всяка цена.