Джанет Йелън: САЩ трябва да „действат мащабно“ или рискуват продължителна икономическа рецесия

Йелън допълни, че новата администрация на Белия дом няма да провежда политика на по-евтин долар

19:32 | 19 януари 2021
Обновен: 19:34 | 19 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Джанет Йелън, снимка: Bloomberg
Джанет Йелън, снимка: Bloomberg

Джанет Йелън, икономистът, избран от Джо Байдън да управлява Министерство на финансите на САЩ, заяви, че Америка трябва да „действа мащабно“, за да съживи икономиката си. „Без реакция под формата на допълнително облекчение, САЩ рискуват с продължителна икономическа рецесия“, заяви тя, като призова правителството да помага на хората да преодолеят кризата. Йелън изтъкна кои ще са двата й основни приоритета: „да се поддържа безопасността на хората, докато те се връщат на работа“ и „възстановяване на икономиката на страната“.

Йелън допълни, че новата администрация на Белия дом няма да провежда политика на по-евтин долар, за да получи конкурентно предимство, като подчерта, че Министерството на финансите ще се противопостави на всички опити на чужди държави за изкуствена злоупотреба с валутните нива, за да получат нечестно търговско предимство и да навредят на обменните курсове на долара.

Икономистът коментира още, че е необходима допълнителна държавна финансова помощ за увеличаване на разпределението на ваксините в цялата страна през следващите няколко месеца, както и за удължаване на срока за обезщетенията за безработица.

„През следващите месеци ще се нуждаем от повече помощ за разпространението на ваксината, за да отворят отново училищата, за да върнем учителите на работа. Ще ни трябват повече средства, за да сме сигурни, че помагаме на семейства, които са изложени на риск да гладуват или да загубят покрива над главите си“, коментира Йелън, цитира от The Guardian.

Тя посочи, че ако бъде избрана, тя ще се справи с „нелоялните бизнес практики“ на Китай, като укрепи икономиката на САЩ и ще работи със съюзници, за да могат всички те да се конкурират на международния пазар. Тя сигнализира, че администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън ще се стреми да продължи някои от твърдите политики на Доналд Тръмп към азиатската държава, пише Bloomberg.

„Китай подбива американските компании чрез дъмпинг на продукти, издигане на търговски бариери и предоставяне на незаконни субсидии на корпорации“, заяви кандидатът на Байдън.

„Китай очевидно е най-важният ни стратегически конкурент“, допълни Йелън. САЩ също трябва да се стремят да укрепят собствената си икономика, като инвестират в инфраструктура и научноизследователска и развойна дейност, коментира тя.

Инвестирането в чисти технологии и възобновяеми енергийни източници, както и насърчаването на електрически превозни средства също ще бъдат част от икономическата политика на администрацията на Байдън, добави Йелън, обяснявайки, че по време на този процес ще бъдат създадени добри работни места.

Йелън се опита да се противопостави на очакваните критики от страна на републиканците, че планът на Байдън от 1,9 трлн. долара е непосилен, тъй като бюджетният му дефицит вече е 15% от брутния вътрешен продукт и националният му дълг е близо 100% от БВП.

„Нито избраният президент, нито аз предлагаме този пакет за облекчение, без да отчитаме дълговото бреме на страната. Но точно сега, с лихвените проценти на исторически ниски нива, най-умното нещо, което можем да направим, е да действаме мащабно. В дългосрочен план вярвам, че ползите ще надхвърлят разходите, особено ако се грижим да помагаме на хора, които се борят от много дълго време“, коментира тя.

Бившата председателка на Федералния резерв заяви, че администрацията на Байдън ще се опита да преразгледа части от закона, които са в полза на американците с най-високи доходи.

Йелън добави, че новата администрация очаква с нетърпение да работи с други страни върху данъците за мултинационални корпорации чрез преговори в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).