Фонд на Бил Гейтс насочва 1 млрд. долара към чиста енергия

Фондът ще работи в продължение на 20 години, вместо да очаква възвръщаемост само след пет години

18:20 | 19 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Бил Гейтс, снимка: Bloomberg
Бил Гейтс, снимка: Bloomberg

Ето още доказателства, че т.нар. бум на чистите технологии става само по-голям. Breakthrough Energy Ventures (BEV), фондът за рисков капитал с чисти технологии, воден от Бил Гейтс, събра 1 милиард долара при втория инвестиционен кръг, след като подкрепи 45 стартиращи компании с първия си милиард.

Създаден през 2016 г., BEV започва да финансира стартиращи компании, точно когато втората вълна от инвестиции в чисти технологии набира скорост. Оттогава интересът към сектора продължава да нараства. Рисковият капитал, който се влива в стартъпи, които могат да помогнат за намаляване на вредните емисии, се повишава до 16 милиарда долара през 2019 г. от 400 милиона долара през 2013 г., което е 40 пъти увеличение, според доклад на PwC, публикуван миналата година.

Първоначалният бум на чистите технологии беше разочарователен. Фондовете за рискови капитали загубиха повече от половината от инвестираните 25 милиарда долара между 2006 и 2011 г. Финансовата криза допринесе за загубите, но експертите смятат, че има по-големи проблеми с основната инвестиционна философия.

Първо, тези фондове се стремяха да отговорят на успеха, на който са бяха свидетели при дигиталните стартъпи, очаквайки възвръщаемост на инвестиции в чисти технологии за по-малко от пет години. Второ, видовете технологии, в които са инвестирали, бяха ограничени предимно до възобновяема електроенергия, биогорива и електрически превозни средства - всичко това зависи в голяма степен от разширяването на правителствените регулации.

BEV на Гейтс си взе поука от този провал. Компанията стартира „търпелив“ фонд, който ще работи в продължение на 20 години, вместо да очаква възвръщаемост само след пет години. Той също така преследва по-голям набор от технологии, включително селско стопанство, сгради, транспорт и производство. Печалбата остава крайната цел, но BEV поставя други критерии: компаниите трябва да покажат пропорционално увеличаване, което да намали най-малко 500 милиона метрични тона годишни емисии на CO₂ - около 1% от глобалните емисии.

Софтуерните стартъпи могат да бъдат гъвкави, като преминават от една идея към друга, когато бизнес планът не е успешен. Това обаче рядко се случва при компаниите с чисти технологии поради продължителността на времето и количеството пари, които трябва да бъдат похарчени, преди провалът да стане очевиден.

Ето защо BEV разчита на екип, който се състои от академици, предприемачи, бивши държавни служители, банкери и инвеститори в рискови капитали. Тяхната мисия надхвърля стриктната оценка на осъществимостта и потенциала на новите технологии.

„Изградихме страхотен технически екип и способността ни да стартираме втори фонд е свидетелство за тяхната добра работа“, каза Ерик Туун, технически ръководител на BEV. Първият кръг включваше инвестиции в сложни технологии, включително съхранение на енергия, добив на литий, електрическа авиация, синтетично палмово масло, стомана с нулева въглеродна енергия, водноелектрически турбини и дори ядрен синтез.

Въпреки че BEV инвестира в стартъпи на ранен етап и не очаква бърза възвръщаемост, разпространението на компании за чиста енергия, които стават публични чрез сливането си със специална компания за придобиване.

QuantumScape, която произвежда литиево-йонни батерии от следващо поколение, е листната на Нюйоркската фондова борса през септември. Пазарната й оценка от 3 млрд долара достигна до 20 млрд. долара, въпреки че батериите й няма да излязат на пазара преди 2025 г. „Може да имаме ранни печалби, но крайното въздействие на много от нашите инвестиции ще изисква по-дълъг времеви хоризонт“, каза Роди Гидеро, изпълнителен директор на BEV.

Очаква се BEV да започне да се фокусира върху това как най-добре да поднесе повече иновации на потребителите. „Много от нашите компании са фокусирани върху сектори, където политиката и регулирането играят важна роля в оформянето на пазарите“, каза Гидеро. „Трябва да разберем напълно тези фактори, както и предизвикателствата и възможностите, които те предлагат на нашите компании“, допълва той.

Сред основните инвеститори на първия фонд на BEV бяха Джеф Безос от Amazon, Мукеш Амбани от Reliance Industries, Ричард Брансън от Virgin Group, Джак Ма от Alibaba и управляващият хедж фонд Крис Хон. Майкъл Блумбърг, основател и мажоритарен собственик на Bloomberg LP, също подкрепя BEV. Гидеро каза, че много от първоначалните инвеститори на BEV участват във втория кръг, заедно с някои нови инвеститори, като отказа да посочи имена.

Следващите 1 милиард долара ще се разпределят между 40 и 50 стартъп компании. Въпреки че BEV все още се интересува от широк набор от технологии, фондът ще постави специален фокус върху „по-строгите климатични предизвикателства“ като по-екологични стомана и цимент, транспорт, както и директно улавяне на въглеродни емисии от въздуха.