Златото е в очакване на коментара на Джанет Йелън за стимулите и долара

От началото на годината златото поевтинява с около 3%

10:19 | 19 януари 2021
Обновен: 10:19 | 19 януари 2021
Автор: Магдалена Иванова
Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg
Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg

Златото се задържа спокойно, докато инвеститорите очакват коментар от номинирания за министър на финансите Джанет Йелън по отношение на долара и стимулите по време на изслушването си в Капиталия във вторник – ден преди встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент, пише Bloomberg.

Изслушването за потвърждение на Йелен вероятно ще включва валутната политика и това ще послужи като първа среща на конгреса, в която депутатите ще гласуват по плана за стимули на Байдън на стойност 1.9 трлн. долара. За части от плана е ясно и към момента, че има противопоставяне. По-рано Wall Street Journal съобщи, че се очаква Йелън да потвърди ангажимента на САЩ към пазарниte курсове.

„Без съмнение Йелън ще клони към експанзивна парична политика, когато става въпрос за коментари относно фискалната политика“, коментира Джон Фини, мениджър бизнес развитие в Guardian Vaults, дилър на злато в Сидни. Според него в зависимост от това колко убедителна ще бъде Йелън, бихме могли да видим, че златото реагира положително, но въпросът е колко вече пазарът е оценил подобен сценарий.

От началото на годината златото поевтинява с около 3%, докато доходността по държавните облигации и доларът се покачват на фона на очакванията, че коронавирусните ваксини и пакетите стимули ще помогнат за икономическото възстановяване. В азиатската търговия във вторник доларовият индекс се плъзна надолу след покачването през последните две седмици.

„Златото заедно с други борсово търгувани стоки са в режим на изчакване за повече яснота за възможни промени в политиката при администрацията на Байдън“, коментира Мадхави Мехта, анализатор в Kotak Securities. По думите му по-големият пакет от стимули е фактор, който е известен на пазара, но има много несигурност по отношение на фактори като повишаване на данъците и отношенията между САЩ и Китай.

„Междувременно има и предпазливост относно въздействието на по-високия стимул и подобряващата се икономическа перспектива на САЩ върху инфлацията, както и очакванията за повишаване на лихвените проценти", каза още Мехта.

Фючърсите върху златото поскъпват с 0.42% до 1837.50 долара за тройунция малко след 10 часа българско врене. Спот цената на златото се повишава с 0,08% до 1842.74 долара за тройунция. Доларовият индекс, проследяващ силата на зелените пари спрямо кошница от валути, се понижава с 0.15% до 90.16 пункта.

Трейдърите наблюдават и последния ден от президентството на Доналд Тръмп, когато той може да издаде множество помилвания. Полагането на клетва на Байдън САЩ в сряда ще дойде на фона на безпрецедентно ниво на сигурност, предвид все още тлеещите заплахи за насилие във Вашингтон.