Глобалните емисии на метан са равни на въглеродния отпечатък на Европа през 2020 г.

Емисиите са с 10% по-ниски от прогнозираните през 2019 г.

20:49 | 18 януари 2021
Обновен: 20:50 | 18 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Емисиите на метан са спаднали миналата година, тъй като производството на петрол и газ е намаляло, но те все още са еквивалентни на общите емисии на въглероден диоксид в Европейския съюз.

Емисиите от производството на петрол и газ в атмосферата през 2020 г. са малко над 70 милиона метрични тона метан, показва последното издание на Международната агенция за енергетика (МАЕ) в годишния си доклад за метановия тракер, публикуван в понеделник. Емисиите са с 10% по-ниски от прогнозираните през 2019 г. на фона на съкращението на производството и въвеждането на нови разпоредби за метана, предава Bloomberg.

„Задачата на петролната и газовата индустрия сега е да се увери, че няма да има възраждане на емисиите на метан, дори когато световната икономика се възстанови, и че 2019 г. ще стане техният исторически връх“, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. По думите му ранните действия по отношение на емисиите на метан ще бъдат от решаващо значение за избягване на най-лошите последици от изменението на климата.

Емисиите на метан са втората по големина причина за глобалното затопляне след въглеродния диоксид. Докато метанът е по-малко в атмосферата от въглеродния диоксид и има по-кратък живот, той абсорбира много повече енергия от CO₂, така че е по-мощен парников газ.

Селското стопанство остава най-големият източник на човешки емисии на метан, а енергийният сектор е на следващо място. Производството на петрол е отговорно за около 40% от емисиите на метан в енергийната индустрия, като оставащите 60% представляват веригата за стойност на природния газ.

Емисиите на метан трябва да намалеят със 70% през следващото десетилетие - спад, еквивалентен на елиминирането на емисиите на CO₂ от всички леки и товарни автомобили в Азия, показва доклада. Поправянето на течове на метан би било рентабилно за енергийните компании, тъй като уловеният метан може да се продава като природен газ. Разходите за ремонти и поддръжка, необходими за улавяне на метан, често могат да бъдат заплатени от стойността на допълнителния газ, пуснат на пазара.

МАЕ призова правителствата да разгледат въпроса за регулаторните действия за справяне с емисиите по време на преговорите на ООН за климата в Глазгоу през ноември. Събранието, известно като COP26, трябва да бъде възможност за правителствата и компаниите да включат емисиите на метан в обещанията си да намалят своите екологични отпечатъци, за да забавят изменението на климата.

„Един важен път, особено за страните с големи петролни и газови сектори, ще бъде включването на ангажименти за метан в техните нови или актуализирани обещания преди срещата na COP“, каза Бирол.

„Това е моментът правителствата да повишат амбиции не само по отношение на CO₂, но и по отношение на метана“, добави той.