Златото продължава да губи от по-силния долара

От началото на годината цената на благородния метал спада с почти 4%

09:51 | 18 януари 2021
Обновен: 09:51 | 18 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Златото задържа спада си спрямо по-силния долар и перспективите пред валутата, докато инвеститорите оценяват полезността и изпълнимостта на пакета от стимули в САЩ, предава Bloomberg.

Очаква се бившият управител на Федералния резерв Джанет Йелън да потвърди ангажимента на САЩ към пазарно определените валутни курсове по време на изслушването си в Капитолия във вторник. Тя ще заяви, че САЩ не търсят по-слаб долар за конкурентно предимство, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници. На този фон доларoвият индекс се почаква през последните две седмици.

Златото задържа

Златото задържа спад на фона на силния долара. Графика: Bloomberg

Изслушването за потвърждение на Йелен като министър на финансите е насрочено за 19 януари пред Финансовия комитет на Сената, ден преди новоизбраният президент Джо Байдън да положи клетва за поста.

От началото на годината цената на златото спада с почти 4%, след като доходността по държавните облигации в САЩ и цената на долара се покачват. И все пак металът остава над нивото от 1800 долара за тройунция и се очаква да получи подкрепа от масивните пакети от стимули от централните банки и правителствата.

Байдън настоява за бързи действия на Конгреса по плана си за икономическо облекчение, но рискува да го забави с федерално увеличение на минималната заплата, с което републиканците и бизнес групите отдавна изразяват несъгласие.

„По-силният щатски долар натежава над цените на благородните метали, въпреки огромните предложения за стимули в  размер на трилиони долари за облекчаване на вредното въздействие на Covid-19“, каза Автар Санду, старши мениджър на отдела за стокова търговия в Phillip Futures Pte.

Златото с незабавна доставка се търгува за 1828,22 долара за тройунция към 9:20 ч. българско време, след като по-рано падна с 1,3%. Цените на метала приключиха миналата седмица с общо понижение от 1,1% по-ниски. Среброто и платината поскъпват, докато цената на паладият остава стабилна.

Междувременно броят на загиналите от Covid-19 в САЩ наближи 400 000. Антъни Фаучи, главният федерален експерт по инфекциозни болести, заяви, че обещанието на Байдън да достави 100 милиона дози ваксини за 100 дни е „абсолютно изпълнимо нещо“. Ваксинациите в САЩ започнаха на 14 декември със здравни работници и досега са направени 13,7 милиона имунизации, сочат данни на Bloomberg News и Центровете за контрол и превенция на заболяванията.