Кристалина Георгиева призова за още фискални разходи

Според нея синхронизираният подход в международен план е най-подходящ за растежа

22:00 | 15 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Политическите лидери трябва да приемат, че се налагат повече разходи за възстановяване на блокираните им икономики, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на участието си в руския икономически форум на името на Егор Гайдар, предава Investor.bg

„Много необичайно е за МВФ, но от март нататък ще изляза и ще заявя: „Моля, харчете“. Харчете колкото можете и след това похарчете още малко“, казва Георгиева, цитирана от Ройтерс.

"Продължавам да съм защитник на фискални политики, защитаващи икономиките от колапс във времена, когато се опитваме да преструктурираме едновременно производството и потреблението", допълни тя пред руския международен икономически форум.

Управляващият директор не даде конкретни икономически прогнози, но ясно изрази желанието си правителствата да увеличат разходите си и поясни, че синхронизираният подход в международен план е най-подходящ за растежа.

През 2020 г. МВФ оказа подкрепа на 83 държави, каза тя.

Георгиева похвали руската централна банка за монетарната ѝ политика, както и финансовото министерство за фискалните стимули, което според нея е такъв пример за синхронизиран подход.

Според нея е нужно още международно сътрудничество - подобно на това за бързото създаване на ваксина срещу COVID-19 - и в сфери като цифровия растеж и зеления растеж.

Повече четете на Investor.bg