Космически ETF ще се появи скоро на пазара

ARK Space Exploration ETF ще проследява предимно американски и световни компании, занимаващи се с космически изследвания и иновации

12:06 | 14 януари 2021
Автор: Магдалена Иванова
Кати Ууд, главен изпълнителен директор на Ark Investment Management. Снимка: Bloomberg
Кати Ууд, главен изпълнителен директор на Ark Investment Management. Снимка: Bloomberg

Кати Ууд, главен изпълнителен директор на Ark Investment Management, е готова да направи крачка към Космоса, съобщава Bloomberg.

Базираната в Ню Йорк компания планира да стартира ARK Space Exploration ETF според документи, подадени в Комисията за ценни книжа и борси в САЩ. Активно управляваният фонд ще проследява предимно американски и световни компании, занимаващи се с космически изследвания и иновации.

След масивен приток на капитал през последната година, някогашното нишово управляващо дружество, сега управлява около 41.5 млрд. долара в ETF продукти в сравнение с по-малко от 3.5 млрд. долара преди година, показват данни, събрани от Bloomberg.

Ark наскоро влезе в топ 10 на емитентите на ETF, до голяма степен благодарение на своя флагман Ark Innovation ETF (ARKK), в който с най-голям дял е включена и Tesla. Докато по-голямата част от ETF-ите пасивно проследяват индексите на акциите, Ark предлага пет активно управлявани ETF-и в САЩ.

Цена на

Цена на дял на Ark Innovation ETF. Графика: Bloomberg