Тръмп с нови забрани насочени към китайски компании и мобилни приложения

Сред тях са Alipay, QQ Wallet и WeChat Pay

09:40 | 6 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Президентът на САЩ Доналд Тръмп, снимка: Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп, снимка: Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед за забрана на трансакции с осем китайски приложения, пише BBC.

Приложенията включват популярната платформа за плащания Alipay, както и QQ Wallet и WeChat Pay.

В заповедта, която влиза в сила след 45 дни, се казва, че приложенията са забранени, тъй като представляват заплаха за националната сигурност на САЩ. Документът описва възможността приложенията да се използват за проследяване и изграждане на досиета на американски федерални служители.

Tencent QQ, CamScanner, SHAREit, VMate и WPS Office също са включени в заповедта, която влиза в сила след като Тръмп предаде властта на Байдън.

„Съединените щати трябва да предприемат агресивни действия срещу тези, които разработват или контролират свързаните с Китай софтуерни приложения, за да защитят националната ни сигурност“, се казва в заповедта.

В заповедта на президента Тръмп се казва още, че „чрез достъп до лични електронни устройства като смартфони, таблети и компютри, свързаните с Китай софтуерни приложения могат да имат достъп и да събират огромна част от информацията от потребителите, включително чувствителна лична информация.“

Администрацията на Тръмп засили натиска върху китайските компании през последните месеци на управление, включително тези, които смята за риск за националната сигурност.

Президентът Тръмп подписа изпълнителни заповеди срещу редица китайски фирми с аргумента, че могат да споделят данни с китайското правителство. Китайското приложение за социални медии TikTok и телекомуникационният гигант Huawei също са сред засегнатите.

Миналия месец Министерството на търговията добави десетки китайски компании, включително водещия производител на чипове SMIC в страната и производителя на безпилотни самолети DJI Technology, към черния списък на търговията.

Администрацията също така ограничи редица китайски и руски компании с предполагаеми военни връзки да купуват чувствителни американски стоки и технологии.

Последната забрана идва, когато Белият дом подтиква Нюйоркската фондова борса (NYSE) да обмисли втори обратен ход на решението си да делистне три китайски телекомуникационни гиганти. Миналата седмица NYSE обяви, че ще премахне China Mobile, China Telecom и China Unicom в съответствие с друга изпълнителна заповед. В понеделник обаче NYSE отмени това решение, като обяви, че е решил да не делиства трите компании след допълнителни консултации с американските регулатори.

Борсата обаче е подложена на натиск заради решението си. Според информация на BBC, aмериканският министър на финансите Стивън Мнучин се обадил на президента на NYSE Стейси Кънингам, за да й каже, че не е съгласен с решението.

Републиканският сенатор и китайският хардлайнер Марко Рубио също се обяви против решението, заявявайки, че отказът на NYSE да делистне компаниите е „скандално усилие“ да подкопае изпълнителната заповед на президента.

NYSE е собственост на базираната в Атланта Интерконтинентална борса (ICE), която се управлява от милиардера Джефри Спречър.