Инвеститорите възлагат надежди на Nike за 2021 г

Акциите на Nike поскъпват по време на пандемията Covid-19

14:43 | 2 януари 2021
Обновен: 14:43 | 2 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Nike поскъпват по време на пандемията Covid-19, като това поставя високо летвата за финансовите резултати през 2021г.  Марката за спортни облекла е спечелила 40% през 2020 г., което я прави третата най-добра в индекс Dow Jones към 30 декември 2020г., пише Market Watch.

Докато търговците на дрехи и аксесоари бяха засегнати с появата на вируса –  хората остават по-често вкъщи, така че новите артикули в гардероба стават по-малко. Пандемията пренасочи много хора да обърнат внимание на здравето си и на това да правят повече физически упражненията, а други просто искаха удобни, но все пак модерни екипировки за развлечение, които да носят из дома си. И двата вида потребители се обръщаха често към Nike.

Компанията наистина пострада от  Covid, заради това, че редица търговски обекти бяха затворени заради ограниченията. Но финансовото възстановяване на Nike бе подпомогнато от това, което компанията правеше преди пандемията: инвестираше сериозно в своята многоканална платформа насочена директно към потребителите си и прекъсна връзките с някои партньори от трети страни.

В перспектива очакванията вероятно ще бъдат големи. Nike многократно постига нови рекордни върхове през 2020 г. и инвеститорите ще искат да видят, че печалбите продължават да растат. Освен това, се очаква с разпускането на ограниченията потребителите да започнат да изразходват част от средствата си отново за дрехи за офиса, което може да е пречка за продажбите на Nike.

Въпреки това, бичи настроените анализатори твърдят, че има много причини, поради които акциите могат да продължат да се покачват. Сред тях са непрекъснатото увеличаване на онлайн продажбите, възстановяването на бизнеса с по-висок марж в Китай и продуктовите иновации.