САЩ подготвят актуализиране на черния списък от китайски технологични компании

Под прицела на Белия дом попадат най-големия китайски производител на чипове SMIC и още около 80 компании и техните филиали

10:11 | 18 декември 2020
Обновен: 13:53 | 18 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ се готвят да включат в черния списък Semiconductor Manufacturing International и десетки други китайски компании, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници и цитирана от Bloomberg.

Акциите на най-големия производител на чипове в Китай се сринаха с около 4,3% в следобедните часове на днешната търговия в Хонконг, след като беше съобщена новината, че отиващият си президент на САЩ Доналд Тръмп ще добави още около 80 компании и техните филиали в "списъка на обектите" на Министерството на търговията. Те ще се присъединят към Huawei Technologies и ще им бъде отказан достъп до американски технологии.

Компании, включително Huawei и SMIC, се намират в средата на влошаващото се напрежение между двете най-големи икономики в света, конфронтация, която варира от теми, свързани с търговията до пандемията. Очакваше се Тръмп да разшири спектъра на санкциите срещу националните корпоративни шампиони на Китай преди Джо Байдън официално да встъпи в длъжност.

Базираната в Шанхай компания, доставчик на Qualcomm и Broadcom, е в основата на намерението на Пекин да изгради полупроводникова индустрия от световна класа и да се откаже от зависимостта си от американските технологии. Вашингтон от своя страна разглежда възходът на Китай като потенциална геополитическа заплаха. Черният списък заплашва да осакати дългосрочните амбиции на Поднебесната империя, лишавайки я от решаващо оборудване.

В отговор на засилващите се американски икономически репресии Китай планира да предостави широка подкрепа за така наречените полупроводници от трето поколение в следващия си петгодишен план за увеличаване на вътрешната самодостатъчност в производството на чипове, коментират запознати лица. SMIC, подкрепена от Китайския инвестиционен фонд за интегрални схеми, както и суверенния фонд на Сингапур GIC и Инвестиционния орган на Абу Даби, се очаква да изиграе централна роля в тези общи усилия.

Представителите на SMIC не отговориха веднага на искания за коментар.