Кристалина Георгиева влезе в класация на Bloomberg за най-влиятелните хора на 2020 г.

Класацията на Bloomberg обхваща личности, разделени в пет категории - бизнес, забавление, финанси, политика, наука и технологии

13:17 | 5 декември 2020
Обновен: 13:19 | 5 декември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Кристалина Георгиева влезе в класация на Bloomberg за най-влиятелните хора на 2020 г.

Управителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева влезе в класацията на Bloomberg за 50-те най-влиятелни хора на 2020 г.

От началото на пандемията от коронавирус МВФ е увеличил кредитирането на страните членки с 50% до 270 млрд. долара.

Кристалина Георгиева, български икономист с докторска степен във Висшия икономически институт Карл Маркс (сега Университет за национално и световно стопанство), е първият директор на МВФ от развиващ се пазар.

Чрез безвъзмездни средства фондът е помогнал на 29 от най-бедните страни членки да покрият плащанията си по заеми от МВФ, а Георгиева набира пари от богати държави за допълнителни облекчения.

През тази година Георгиева е наела две жени ръководители на отдели, които да заменят мъжете, повишавайки дела на жените до 40%, като те вече са осем от 20. МВФ също така стартира канал в YouTube с видеоклипове на различни теми.

Класацията на Bloomberg обхваща личности, разделени в пет категории - бизнес, забавление, финанси, политика, наука и технологии.

Кристалина Георгиева попада в класацията в раздел „финанси“. В тази категория място намира и президента и главен изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър и главният изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман.

Класация на

В категорията „политика" в класацията за най-влиятелните хора на 2020 г. попада и лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская, както и престолонаследникът на Обединените арабски емирства Мохамед бин Зайед Ал Нахаиан и съоснователите на движението "Black Lives Matter.

След като през май SpaceX стана първата частна компания, която изпрати американски космонавти в космоса, президентът и главен оперативен директор на SpaceX Гуен Шотуел влезе в класацията на Bloomberg в категория „наука и технологии“.

В категорията „наука и технологии“ попадат и учени, участващи в разработването на ваксини срещу коронавирус.