Здравните власти в Швеция: Трябват да се спре скептицизмът около ваксините срещу Covid-19

Само 46% от шведите са заявили, че искат да бъдат ваксинирани, докато 26% казват, че няма да се ваксинират

11:08 | 5 декември 2020
Обновен: 12:29 | 5 декември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Шведските здравни власти признаха, че трябва да предприемат действия заради скептицизма по отношение на ваксините, който в момента обхваща малко над една четвърт от населението на страната, съобщава Bloomberg. Масовото съмняване в ефективността на ваксините е проблем, тъй като трябва да се достигне до достатъчно хора, за да може да се говори за стаден имунитет.

„Мога да разбера, че в този момент нивото на приемане е доста ниско“, каза в интервю главният епидемиолог на страната Андърс Тегнел. По думите му въпросът с ваксините все още е доста теоретичен, тъй като за тях се знае малко, докато са в процес на разработка, а населението като цяло знае още по-малко.

Само 46% от шведите са заявили, че искат да бъдат ваксинирани, докато 26% казват, че няма да се ваксинират, стана ясно от неотдавнашна анкета на Novus. За да се достигне до стаден имунитет, трябва достатъчно хора в дадена общност да са развили имунитет, като това може да се случи или след като са били заразени, или след като са били ваксинирани. За Covid-19 процентът на хората, които е необходимо да са се срещали с вируса, за да се говори за стаден имунитет, варира от 55% до 82%.

„Усилията по отношение на комуникацията са много важни – необходимо е да се обясни ефекта от ваксините за населението“, казва Тегнел.

Швеция стана известна с това, че избегна първоначално строгите ограничителни мерки, което позволи на вируса да се разпространи по-бързо, отколкото на други места. Шведските власти се надяваха достатъчно много хора да изработят антитела.

Втората вълна, която Тегнел смяташе преди, че страната може да избегне, удари силно Швеция.

Скандинавската очаква да получи достатъчно ваксини срещу Covid-19, за да имунизира около една пета от населението през първото тримесечие, заяви в петък премиерът Стефан Льовен. Но властите се подготвят за поне още една година с вируса. Националният координатор на ваксините в страната Ричард Бергстрьом заяви, че призовава скептиците да останат отворени към ваксинацията.

Тегнел каза, че се надява повече шведи да приемат ваксината с времето. По думите му страната разчита на националната си здравна система, която разполага с необходимата инфраструктура, за да осигури ваксината за възможно най-широк кръг от населението.

Много шведи все още помнят усилията на страната преди десетилетие за борба със свинския грип. След избухването на епидемията през 2009 г. в Швеция се наблюдаваше внезапен скок на случаите на нарколепсия, като по-късно беше установено, че това е страничен ефект от програмата за масова ваксинация.