Разочароващият доклад за работните места в САЩ засили призивите за още стимули

Гуверньорът на Чикагския Фед обаче заяви, че централната банка ще има повече яснота за необходимостта от действията й през пролетта

23:00 | 4 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Аргументите за повече действия на Федералния резерв в подкрепа на икономиката бяха подсилени в петък от „разочароващия“ доклад за ръста на работните места в САЩ през ноември.

Цифрите показаха, че възстановяването на пазара на труда значително се е забавило миналия месец. Това може да подтикне членовете на Федералния комитет за отворените пазари на централната банка да направят промени в програмата си за изкупуване на облигации, когато се срещнат на 15-16 декември, за да обсъдят следващите стъпки за паричната си политика, заявиха източници на Bloomberg.

Управителят на клона на Фед в Чикаго Чарлз Евънс, говорейки пред репортери в петък след конференция на банкерите в Мичиган, нарече доклада за пазара на труда „разочароващ“, добавяйки, че забавянето в растежа на работни места „е твърде голямо в този момент и вирусът има голяма роля в това".

Гуверньорът на Чикагския Фед призова Конгреса за повече фискални стимули. Неговите коментари бяха повторени от управителя на Федералния резерв на Минеаполис Нийл Кашкари на отделно събитие в петък.

„Очевидно много американци все още са без работа (около 10 милиона американци) и се надяваме, че от Конгреса ще излезе с нов фискален пакет, който да помогне на малкия бизнес и на семействата, които са били пряко засегнати“, каза Кашкари.

От своя страна Евънс заяви, че през пролетта ще има по-голяма яснота относно това дали централната банка трябва да направи промени в програмата си за изкупуване на облигации, по която в момента купува държавни ценни книжа и обезпечени с ипотеки ценни книжа за около 120 милиарда долара на месец.