Британското финансово министерство печели 10 млрд. паунда от лихви по изкупените от АЦБ облигации

Сумата покрива около една четвърт от разходите за правителствената програма за подпомагане на работата

18:25 | 4 декември 2020
Обновен: 09:24 | 5 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министерството на финансите на Обединеното кралство получава почти 10 милиарда паунда  (13 милиарда долара) лихви годишно по собствения си дълг, съгласно плана за изкупуване на облигации от страна на Английската централна банка.

Това е резултатът от огромното увеличение на емисиите на облигации за борба с пандемичната криза, съчетано с драматичното намаляване на лихвените проценти на АЦБ. Понастоящем правителството печели около 1,4% годишно от облигациите на стойност над 700 милиарда паунда, държани от АЦБ, показват изчисленията на стратега на UBS Джон Уит, предава Bloomberg.

Сумата покрива около една четвърт от разходите за правителствената програма за подпомагане на работата до момента. Това е приятно предимство за финансовият министър Риши Сунак, извън прякото въздействие на мерките на АЦБ за поддържане на ниски и стабилни разходи за финансиране на вируса.

Тъй като облигациите дават възвръщаемост от 1,5%, UBS изчислява, че притежаваните от централната банка книжа натрупват лихва от около 9,94 милиарда лири годишно. Тази цифра ще остане на същото ниво „поне през следващите няколко години“, пише Wraith в доклад.

Но значително повишаване на лихвите от АЦБ  може да обърне този резултат.

Сунак посочи рисковете от по-високите разходи по заемите като причина за ограничаване на държавните разходи, а в сряда заяви, че трябва да „следи“ купчината от дългове, защото повишаването на лихвените проценти би било „проблематично“.

Но икономисти и инвеститори казват, че ще минат години преди това да се случи, а централният банкер Майкъл Сондърс каза в петък, че е възможно дори по-нататъшно понижение на лихвите.