Най-големите европейски фирми отново изкупуват своите акции

Обратни изкупувания на компаниите в индекса Euro Stoxx 50 се върнаха на нивата си от есента на 2019 г.

08:18 | 4 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато пандемията почти спря обратните изкупувания на акции през лятото, пробужданете през последните месеци е добро за европейските инвеститори, жадуващи за възвръщаемост.

След като обратните изкупувания в индекса на сините чипове Euro Stoxx 50 Index намаляха с около 95% през летните месеци в сравнение с миналата година, то през октомври се отбеляза увеличение спрямо 2019 г., сочат данни, събрани от Bloomberg.

Обратни изкупувания

Обратните изкупувания в Euro Stoxx 50 се върнаха на нивата си от есента на 2019 г. Графика: Bloomberg

Данните за ноември показват спад със 17%, но все още нивата са сравними с предходния месец. Това, заедно с постепенното връщане на спрените дивиденти, показва повишаване на възвръщаемостта за акционерите, тъй като негативното въздействието на пандемията намалява.

Въпреки това само осем от 50 компании в индекса са изкупили обратно акции от началото на октомври, включително производителят на чип оборудване ASML Holding и ритейл търговецът Ahold Delhaize. Това може да сигнализира за необходимостта да се търсят повече компании, които извършват обратно изкупуване.

„Компаниите не бяха напълно против да преразгледат своите политики за обратно изкупуване, макар и да са по-малко на брой от фирмите с активна дивидентна политика“, отбелязаха миналия месец стратези от Barclays. Те подчертаха, че „много по-голяма част от компаниите са възстановили обратно изкупуване през третото тримесечие“.

И макар акциите да започнаха да ценообразуват икономическото възстановяване на фона на напредъка при коронавирусните ваксини, силата на възстановяването на изкупуванията ще бъде подложена на проверка през следващите месеци, особено в началото на годината. 

На най-чувствителните

Дивидентите на компаниите в Европа, най-силно ориентирани към потребителското търсене, ще им отнема години, докато се възстановят. Графика: Bloomberg.

Дивидентите, които са по-популярни от обратните изкупувания сред европейските компании, също са ударени от пандемията. И докато дивидентите на американските компании са най-устойчивите в света, то обратните изкупувания пострадаха заради стремежа на американските фирми да запазят кешовите си наличности, отбелязаха миналия месец анализатори от Janus Henderson.

Връщане към Нормално

Сам Уитроу от JPMorgan Asset Management обмисля какво би означавало пълното връщане към нормалния сценарий за всяка акция. Той търси компании с оценки, които са най-засегнати от Covid-19 и съответно повечето му експозиции са насочени към Европа, където „оценките не отразяват перспективите за възстановяване на дивидентите“. 

Индустриите, които преди се смятаха за сигурни по отношение на изплащането на дивиденти, пострадаха поради уникалния характер на настоящата криза и нейните регулаторни последици. Докато банките и енергийните компании пострадаха най-рано на фона на поевтиняването на петрола и директивите на централните банки за укрепване на капитала, то последиците от промененото потребителско поведение също стават все по-ясни.

Докато е малко вероятно европейските банки да изплащат дивиденти преди втората половина на 2021 г., то техният излишен капитал има потенциал за надграждане на печалбата на акция от обратно изкупуване, преструктуриране или сливания и придобивания, пишат анализатори на RBC Capital Markets в бележка миналия месец.

Очакванията са по-добрите печалби все пак да се отразят добре на дивидентите през 2021 г.

„Просто трябва да пренастроим мозъка си, за да се върнем към живота, който е бил преди Covid-19“, каза Уитроу от JPMorgan. „Защото това е реалността, в която повечето индустрии ще се озоват", отбелязва Уитрол JPMorgan.