САЩ отново увеличиха натиска върху Китай заради отношението към уйгурите

Този път администрацията на Тръмп забрани вноса на памук от Синдзян

08:59 | 3 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Yuri Gripas/Abaca Press/Bloomberg
Снимка: Yuri Gripas/Abaca Press/Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп забрани вноса на памук от свързана с военните сили китайска компания с мотив, че в нея се разчита на „робски труд“. Така САЩ отново опитват да засилят икономическия натиск върху Пекин заради отношението му към мюсюлманските етнически малцинствени групи, предава Bloomberg.

Американското Министерство на вътрешната сигурност заяви в сряда, че митническите служители в американските пристанища ще отнемат "пратки, съдържащи памук и памучни продукти с произход" от Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC), един от най-големите производители в Китай. Организацията - създадена от комунистическата партия преди повече от 60 години, за да помогне за развитието на далечния западен регион Синдзян - преди това беше засегната от санкциите на Министерството на финансите, забраняващи й сделки с американски компании и граждани.

„Злоупотребите с човешките права, извършени от китайското комунистическо правителство, няма да бъдат толерирани от президента Тръмп и американския народ“, заяви изпълняващият длъжността заместник-секретар на Министерството на вътрешната сигурност Кен Кучинили. Американският бизнес не трябва да има право да „печели от робски труд“, каза той, добавяйки, че „Произведено в Китай“ не е просто държава на произход, а предупредителен етикет“.

 

Администрацията на Тръмп и други критици на Пекин са се насочили към памука от Китай, който допринася за направата на около една трета от американското облекло, като начин за увеличаване на натиска върху масовото задържане на тюркоезични етнически уйгури. Синдзян произвежда повече от 80% от памука в Китай, голяма част от който е от XPCC.

Действието на САЩ може потенциално да повлияе на износа на дрехи от други азиатски производители като Бангладеш, Виетнам и Камбоджа, ако те съдържат памук от Китай, смята Шен Лу, доцент в Катедрата за мода и облекла в Университета в Делауеър .

„Памукът, произведен от XPCC, се използва от фабриките за облекло в Китай и се изнася в други страни производители на облекло“, каза той.

САЩ са внесли памучни облекла от Китай за около 11 милиарда долара през 2019 г., но в зависимост от това как митниците на САЩ прилагат тази заповед, тя могат да бъдат насочени към много по-широк спектър от продукти, каза Лу. Заповедта също така изпраща силен сигнал, че въпросът за принудителния труд в Синдзян все още не е приключил и може да има други действия в бъдеще, каза той.

Администрацията на Тръмп вече е санкционирала десетки китайски компании заради връзките им с държавата за сигурност, която е задържала между десетки хиляди и "над 1 милион" уйгури, показват данни на ООН. Китай продължава да разширява своите арести в региона, съобщиха от Австралийският институт за стратегическа политика през септември, позовавайки се на сателитни изображения, правителствени документи, съобщения в медиите и разкази на свидетели.

Китай нарича лагерите „центрове за професионално образование“, предназначени да „прочистят идеологическите болести“, включително тероризма и религиозния екстремизъм. Съоръженията са построени след поредица от смъртоносни атаки с участието на уйгури през 2013 и 2014 г., което накара президента Си Дзинпин да нареди на властите да „нанесат първи удар“ срещу ислямисткия екстремизъм.

Решението дали САЩ да предприемат по-нататъшни действия може да бъде оставено на новоизбрания президент Джо Байдън, който определи политиката на Китай по отношение на уйгурите като „геноцид“ и призова за международни усилия за единодушно противопоставяне на тези действия.