Паундът между пандемията и Brexit - има ли надежда за британската валута?

Някои стратези препоръчват продажба на валутата заради влошените икономически перспективи

09:54 | 3 декември 2020
Обновен: 09:57 | 3 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-добрите дни на паунда може вече да са зад него, дори Великобритания и Европейският съюз да подпишат търговска сделка.

Относителните разходи за хеджиране срещу по-слаб паунд до края на годината са най-високите от април насам, показва измерване на позиционирането и настроенията. И през последния месец хедж фондовете и други фондове с ливъридж са увеличили кратките залози спрямо валутата, показват данни на американската комисия за търговия с фючърси, цитирани от Bloomberg.

Въпреки че някои инвеститори все още продължават да очакват силна възвръщаемост, когато бъде подписано търговско споразумение, други гледат по на далеч и казват, че икономическите перспективи на Великобритания изглеждат мрачни. За TD Securities вредата, която коронавирусът продължава да нанася на вътрешното производство на страната - която е по-уязвима сега, когато преходният период от ЕС е почти приключил -  понижава перспективите за паунда. JPMorgan Chase & Co. изчислява, че валутата ще се успокои при ниво от 1,30 долара след сключване на сделка между Великобритания и ЕС.

„Оптимизмът около самия Brexit е малко прекалено висок по отношение на това къде ще отидем през следващите няколко седмици“, каза Марк Маккормик, ръководител на глобалната стратегия за валута в TD Securities. Насоките на инвестиционната банка за 2021 г. препоръчват продажба на паунда, ако бъде подписан договор.

Паундът

Паундът  се търгува близо до най-високото си ниво за една година. Графика: Bloomberg

Британската валута изживя най-добрия си ноември от 2006 г. насам, подкрепена от спада на щатския долар и насърчаващата реторика както от Великобритания, така и от ЕС относно възможността за търговско споразумение. Тя поскъпна до 1,3441 долара тази седмица, почти до най-силното ниво за година, въпреки че претърпя един от най-големите икономически сривове сред развитите държави през 2020 г.

И докато някои портфолио мениджъри изразяват бичи настроения за паунда с надеждата, че Brexit ще помогне на Обединеното кралство да разгърне своя „животински дух“, данните за предпазването от риска и позиционирането показват друго.

Мечи залаганията

Мечи залозите за паунда достигнаха нива, невиждани от май. Графика: Bloomberg

Ако има търговска сделка, „ние приемаме възможността паундът да надхвърли с няколко цента нивото от 1,35 долара, но това може да бъде много ограничено и потенциално краткотрайно облекчение, така че не смятаме за необходимо да държим паундове“, написа Пол Мегиси, ръководител на глобалната валутна стратегия на JPMorgan, в насоките на банката за 2021 г.

Икономически разходи

Пандемията не само насочи Великобритания към най-дълбокия й икономически спад след 1709 г., от Службата за бюджетна отговорност (СБО) изчисляват, че загубата на продукция може да бъде постоянна.

Дори ако Великобритания влезе в споразумение за свободна търговия с ЕС, 4% от брутния вътрешен продукт на страната ще бъдат заличени в дългосрочен план в сравнение, прогнозират от СБО. Непостигането на сделка, което означава приемане на правилата на Световната търговска организация, би довело до още 1,5% загуба в БВП.

Brexit не е „благоприятен за икономика, която не се е справила добре с пандемия“, каза Маккормик.